ГоловнаПраво

Державна судова адміністрація заявляє про нестачу майже 5,5 млрд грн у судовій системі

Суди можуть припинити здійснення правосуддя в другому кварталі.

Державна судова адміністрація заявляє про нестачу майже 5,5 млрд грн у судовій системі
Фото: argumentua.com

Недофінансування судової системи може призвести найближчим часом до зупинки судочинства. Про це йдеться в заяві Державної судової адміністрації.

"Практика виконання в першому кварталі 2020 року державного бюджету в частині фінансування судів першої та апеляційної інстанцій свідчить про те, що подальше неприйняття відповідних заходів реагування може призвести найближчим часом до зупинки судочинства, а отже, до порушення конституційних прав громадян на судовий захист їхніх прав і свобод. Фактично ситуація складається таким чином, що починаючи з другого кварталу 2020 року суди через відсутність належного фінансового забезпечення, будуть змушені припинити здійснення правосуддя", - йдеться в заяві.

Як повідомляють, незважаючи на передбачене підвищення в цьому році суддівської винагороди, кількість судових справ, зростання цін і тарифів на товари і послуги, на фінансування судів передбачено тільки 10 млрд 273 млн 400 тис. грн, що на 4 млдр 350 млн 500 тис. грн менше, ніж торік.

Державна судова адміністрація повідомляє про нестачу 5 млрд 472 млн 100 тис. грн, у тому числі: на оплату праці працівників апаратів судів 3 млрд 321 млн 600 тис. грн, оплату праці - 978 млрд 400 млн грн; витрати на забезпечення судочинства 831 млн 600 тис. грн; створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи - 340 млн 500 тис. грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram