ГоловнаПраво

Якщо всі гілки влади будуть підпорядковані одній людині, то доведеться розпрощатися з демократією, - Данішевська

"Ми захищали здатність Верховного Суду і системи в цілому надати захист людям".

Якщо всі гілки влади будуть підпорядковані одній людині, то доведеться розпрощатися з демократією, - Данішевська
Фото: надане прес-службою Верховного Суду

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська вважає, що Конституційний Суд, оцінюючи реформу Володимира Зеленського, підтвердив, що вона могла вплинути на незалежність судової системи. Про це вона заявила в інтерв'ю LB.ua.

"Так, вважаю, що КС це підтвердив", - відповіла вона на запитання про те, чи загрожує реформа незалежності судової влади.

"У своєму рішенні КС вказав, що державна влада в Україні ділиться на три гілки влади: законодавчу, виконавчу і судову. Вони повинні взаємодіяти в межах своїх повноважень, а не зазіхати на незалежність один одного. Саме на цих принципах базується демократія. Якщо всі гілки влади будуть підпорядковані одній людині, то доведеться розпрощатися з демократією. І тоді ми не зможемо забезпечити в Україні ні правової держави, ні належного захисту прав і свобод людей, у тому числі і від держави. Про верховенство права також можна буде забути. Тому незалежність судової гілки влади є ключовою", - сказала вона.

"Ні поданням, ні іншими своїми діями ми не захищали суддів або свої права. Ми захищали здатність Верховного Суду і системи в цілому надати захист людям. На жаль, не кожна людина розуміє, що означає незалежний і неупереджений суд, поки йому не доведеться звернутися в суд", - сказала Данішевська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram