ГоловнаПраво

Оприлюднено законопроєкт про всеукраїнський референдум

Проєкт винесли на громадське обговорення.

Оприлюднено законопроєкт про всеукраїнський референдум
Фото: Макс Левин

На сайті парламенту оприлюднено законопроєкт "Про всеукраїнський референдум". Так його винесли на громадське обговорення, яке триватиме до 18 березня включно.

Зокрема, як йдеться в тексті проєкту, предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання про: затвердження змін до розділів I (Загальні засади), III (Вибори. Референдум), XIII (Внесення змін до Конституції) Конституції; вирішення питання загальнодержавного значення; затвердження закону про ратифікацію міжнародного договору, що передбачає зміну території України; припинення дії закону України або окремих його положень.

Водночас не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму такі питання:

- що суперечать положенням Конституції, Загальної декларації прав людини, можуть призвести до порушення зобов'язань України, визначених Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, Міжнародним пактом про економічні, соціальні та культурні права, Конвенцією про захист прав людини та основних свобод, протоколами до неї;

- спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення суверенітету і територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;

- щодо податків, бюджету, амністії;

- віднесені Конституцією України та законами України до відання органів правопорядку, прокуратури або суду.

На всеукраїнський референдум, згідно з проєктом, може виноситися одночасно не більш ніж три питання. Результати референдуму не повинен затверджувати будь-який державний орган. Рішення, ухвалене під час референдуму, може бути змінено шляхом всеукраїнського референдуму не раніше ніж через три роки з дня його ухвалення.

"Пропозиції та зауваження до законопроєкту приймаються в електронному вигляді на електронну адресу: [email protected]", - йдеться на сайті парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram