ГоловнаПраво

КСУ визнав неконституційною ліквідацію "старого" Верховного Суду

Рішення було ухвалено 18 лютого, але опубліковано тільки сьогодні.

КСУ визнав неконституційною ліквідацію "старого" Верховного Суду
Фото: Вікторія Матола

Конституційний Суд визнав неконституційною ліквідацію Верховного Суду України під час судової реформи 2016 року. Про це йдеться в рішенні КС, опублікованому в середу.

КСУ визнав неконституційною таку норму закону "Про судоустрій і статус суддів" (але тільки в частині ліквідації Верховного Суду України):

"З дня початку роботи Верховного Суду у складі, визначеному цим Законом, Верховний Суд України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд України, Вищий адміністративний суд України припиняють свою діяльність і ліквідуються в установленому законом порядку".

Крім цього, КСУ визнав неконституційним пункт 14 перехідних положень Закону "Про судоустрій і статус суддів", де йдеться про те, що, зокрема, судді Верховного Суду України мають право брати участь у конкурсі до нового Верховного Суду.

Також КСУ визнав неконституційним положення цього закону, відповідно до якого право на отримання щомісячного довічного грошового утримання в розмірі, визначеному цим законом, має суддя, який пройшов кваліфікаційне оцінювання або призначений на посаду судді за результатами конкурсу. В іншому випадку суддя повинен отримувати 80% від розміру заробітної плати, передбаченої законодавством 2010 року.

Водночас, КСУ визнав конституційним конкурс до нового Верховного Суду.

КСУ також зобов'язав Верховну Раду створити умови, шоб законодавство відповідало його рішенню.

Нагадаємо, в 2016 році в результаті судової реформи Верховний Суд України повинні були ліквідувати, як і вищі спецсуди. Було створено новий Верховний Суд у результаті конкурсу. Процедура ліквідації цих судів наразі не закінчена.

Судді Верховного Суду України, більшість з яких не пройшли конкурсні процедури до Верховного суду, подали скаргу до Конституційного Суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram