ГоловнаПраво

У разі провалу у справі Шеремета правоохоронці щонайменше проситимуть пробачення, - Зеленський

"Якщо там були якісь спеціальні речі, то перепрошуваннями цю справу не закрити".

У разі провалу у справі Шеремета правоохоронці щонайменше проситимуть пробачення, - Зеленський
Фото: ЕРА/UPG

Президент України Володимир Зеленський заявив, що в разі нестачі доказів у справі вбивства Павла Шеремета правоохоронці щонайменше повинні попросити пробачення. Про це президент повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому він зазначив, що радий, що "справа Шеремета" зрушила з мертвої точки.

Відповідаючи на запитання, чи не шкодує він, що прийшов на презентацію попередніх результатів розслідування, президент сказав: "Не шкодую. Я і тоді сказав, що є багато фактів, одні з них серйозні, інші слабші. Тому я говорив "імовірних виконавців", "імовірні вбивці". Я був дуже радий, що ми зрушили таку серйозну справу".

Водночас, за його словами, "якщо це неправда у справі Шеремета, якщо суд вирішить, що обвинувачення не обґрунтовано до кінця і не вистачає доказів, то всі правоохоронці, які цим займалися, проситимуть пробачення, щонайменше".

"Вони можуть перепросити, якщо це була просто помилка, але якщо там були якісь спеціальні речі, то перепрошуваннями цю справу не закрити", - підкреслив Зеленський.

Нагадаємо, 12 грудня минулого року Аваков заявив про затримання фігурантів справи про вбивство Павла Шеремета. Організатором убивства журналіста Павла Шеремета слідство вважає музиканта Андрія Антоненка. До свого задуму він нібито залучив жительку Києва, волонтерку і медика Юлію Кузьменко (Лиса) і контрактницю Яну Дугарь, а також низку невстановлених осіб.

Антоненка заарештували 14 грудня. За версією слідства, він керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і вибрав час убивства. За Шереметом довго стежили, при цьому підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг.

За кілька днів до злочину одна з підозрюваних - Яна Дугарь - нібито двічі приходила на вулицю Івана Франка, щоб встановити, де Шеремет паркує автомобіль. Після чого вночі 20 липня 2016 року нібито Кузьменко в присутності Антоненка прикріпила до днища машини саморобну бомбу, для виготовлення якої було використано вибухівку "гексоген" з елементами ураження протипіхотної міни МОН-50 і електродетонатором з дистанційним управлінням.

Після затримання суд помістив Дугарь під домашній арешт, пізніше пом'якшив його до нічного домашнього арешту

4 лютого Печерський районний суд Києва продовжив на два місяці арешт підозрюваній у вбивстві Шеремета Юлії Кузьменко.

Антоненко подав до суду на президента Володимира Зеленського, голову МВС Арсена Авакова, першого заступника голови Нацполіції Євгена Коваля і генпрокурора Руслана Рябошапку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram