ГоловнаПраво

Суд щодо підозрюваного у держзраді полковника Без'язикова перейшов до дебатів

Судове засідання продовжиться 14 лютого.

Шевченківський райсуд Києва перейшов до стадії дебатів у справі підозрюваного в держзраді полковника Івана Без'язикова. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Засідання призначено на 14 лютого (15:30).

Фото: Марія Лебедєва

Сьогодні відбувся перехресний допит полковника Без'язикова.

"Я нічого того, що зазначено в обвинувальному акті, не робив. Моєї провини тут немає", - повідомив він під час процесу.

Під час допиту, відповідаючи на запитання адвоката Віталія Титича, Без'язиков детально розповів обставини взяття його в полон. За його словами, в 2014 році ресурсів і людей було критично мало для того, щоб повноцінно давати відсіч і здійснювати розвідку на лінії бойових дій.

Фото: Марія Лебедєва

13-14 серпня 2014 року в Степанівці пройшов бій з людськими втратами.

Начальник штабу полковник Ромигайло віддав усний наказ Без'язикову висунутися в Степанівку і провести переговори про те, щоб забрати своїх поранених і вбитих. У Степанівці групу взяли в полон.

Протягом двох років Без'язиков потрапляв з одного підвалу в інший, зустрічаючи там українських військових. Коли все-таки його звільнили, він дав свідчення СБУ. Проте вже через кілька місяців до нього навідалися з обшуком ті самі правоохоронці, з якими він контактував, і відвезли на допит, а потім у СІЗО.

Фото: Марія Лебедєва

Також він розповів, що бойовик з позивним "63", який працював до 2014 року українським суддею, і ще один бойовик з позивним "Хмурий" намагалися його всіляко компрометувати, возили зі собою всюди, тому з бойовиком його побачив один зі свідків - Косинський.

"Ситуація з Косинським - провокація, щоб Косинський повернувся і розповів, що він мене бачив у "Хмурого", - розповів Без'язиков. Раніше на допиті Косинський підтвердив, що бачив обвинуваченого, але той не вербував його.

Жодної зброї Без'язикову, за його словами, не видавали і всюди він перебував під суворим контролем бойовиків. Зв'язок із сім'єю теж здійснювався під їхнім контролем, і під час спілкування з дружиною та після повернення додому Без'язиков зрозумів, що з його аккаунта бойовики спілкувалися з дружиною від його імені і намагалися виманити її туди, де перебували самі.

Крім того, за весь час короткого досудового розслідування з Без'язиковим провели всього одну слідчу дію - упізнання "Хмурого". Також він детально розповів, що під час слідства йому неодноразово натякали, що він повинен зізнатися, що працював у розвідці так званої "ДНР", і тоді він отримає лише умовний термін.

Адвокати Без'язикова вважають справу сфабрикованою, а обвинувачення - неправдивими. 

Справа потрапила до суду наприкінці 2016 року. Без'язикову пред'явили підозру в держзраді (ч. 1 ст. 111 ККУ), а також в участі у терористичній організації "ДНР" (ч. 1 ст. 258-3 ККУ).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram