ГоловнаПраво

Антикорупційний суд заклав юридичну міну під "справу Мартиненка", - адвокат

Захисниця вважає, що суд не дав достатньо часу для ознайомлення з матеріалами справи.

Антикорупційний суд заклав юридичну міну під "справу Мартиненка", - адвокат
Фото: Lb.ua

Адвокат Ганна Палагицька, яка захищає фігуранта так званої справи Мартиненка Павла Скаленка, повідомила, що колегія суддів Вищого антикорупційного суду на чолі з Лесею Федорак порушила право на захист і заклала юридичну міну під майбутнє рішення суду в цій справі. Про це вона заявила журналістам, пише "Еспресо"

"На судовому засіданні 29 січня я повідомила суд про те, що встигла ознайомитися лише із половиною матеріалів справи – всього там понад 200 томів, які дуже заплутані та хаотично скомпоновані. Як новий адвокат Павла Скаленка я щодня ознайомлююся з ними в приміщенні суду, з об’єктивних причин у мене «випали» лише кілька днів, підтвердження чого були надані суду під час подання клопотання", - повідомила адвокат. 

За її словами, колегія суддів на чолі з Лесею Федорак безпідставно відмовила їй у продовженні терміну ознайомлення з матеріалами справи і залишила час лише до 6 лютого. "Дуже прикро, що розгляд цієї справи шановні судді  ВАКС почали з порушення закону. Адже я не зможу повноцінно захищати свого клієнта, якому суд відмовив у забезпеченні його права на захист. За умови щоденного ознайомлення в суді мені потрібно ще мінімум 2 місяці для того, щоб я змогла надавати пану Скаленку повноцінний юридичний захист. Це процесуальне порушення може стати однією з підстав для оскарження майбутнього рішення суду в цій справі", - сказала Палагицька. 

"Захисники інших учасників цієї справи підтримали мене, оскільки 2 місяці нічого не змінять, а фігурантам справи загрожує до 15 років позбавлення волі. НАБУ і САП 2 роки не хотіли передавати цю справу до суду і зробили це лише під тиском захисту. Суддя Федорак почала посилатися на те, що мій клієнт як людина з вищою освітою зможе сам в усьому розібратися (хоча він делегував це право мені як його захиснику), а мені порадила знайомитися з матеріалами під час судових засідань – але там я маю не знайомитись з матеріалами, а вже висловлювати свою правову оцінку цих матеріалів. Окрім того, суддя задовольняє всі клопотання прокурорів САП", - наголосила адвокат. 

На думку захисниці, така поведінка суддів у "справі Мартиненка" викликає сумніви щодо їх об’єктивності і суто юридичного підходу до навіть очевидних процесуальних питань. 

"Цю справу почала розглядати лише третя колегія суддів ВАКС – дві інші взяли самовідвід. Мені не хочеться вірити в чутки, що НАБУ і САП шукали тих суддів, які будуть прислухатися до них та ухвалюватимуть політичні рішення. Європейський суд з прав людини завалений такими рішеннями – але ж це були рішення «старих» українських  судів… Ми будемо робити публічним, у тому числі на міжнародному рівні, кожне порушення закону з боку суді Федорак та її колег", - пообіцяла адвокат.

Нагадаємо, колишнього депутата Ради Миколу Мартиненка підозрюють в організації двох схем розкрадання 6,4 млн євро в НАЕК "Енергоатом" і 17,2 млн доларів на Східному ГЗК.

Мартиненка почали судити в жовтні 2018 року, але у зв'язку зі створенням Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт повинен бути переданий йому.

Раніше Шевченківський районний суд Києва звернувся до Апелляційного суду, який повинен був звернутися до Верховного Суду, де мали вирішити, чи передавати справу до Вищого антикорупційного суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram