ГоловнаПраво

КС почав розглядати судову реформу Зеленського

Засідання пройде сьогодні.

Конституційний Суд почав розгляд конституційного подання Верховного Суду щодо окремих положень законів про суддівське самоуправління. Про це повідомляє кореспондент LB.ua

Зокрема, сьогодні, 16 січня, КС проведе засідання у формі усного провадження. Крім того, за словами голови КС Олександра Тупицького, суд проведе ще одне відкрите засідання, аби заслухати всі сторони і усі охочі могли поставити їм запитання.

На початку засідання предстаниця парламенту у КС Ольга Совгиря подала клопотання про перенесення засідання, оскільки не змогла ознайомитися з матеріалами. За її словами, представницю апарату парламенту, якій вона доручила це, не допустили до ознайомлення "з формальних причин". Утім на запитання голови КС вона уточнила, що представниця апарату ВР прийшла в КС напередодні.

Крім того, за словами Совгирі, не передбачений порядок ознайомлення з матеріалами. На її заяву Тупицький заперечив, зазначивши, що порядок визначений законодавством, ба більше, на адресу керівництва парламенту та Совгирі, зокрема, було надіслано повідомлення про заплановане засідання на 16 січня ще 26 грудня минулого року.

Вийшовши з нарадчої кімнати, Тупицький зазначив, що засідання сьогодні відбудеться. Разом з тим, Совгиря під час перерви зможе ознайомитися з матеріалами справи.

За його словами, свою позицію представник парламенту зможе висловити на наступному засіданні. Тоді ж усі присутні зможуть поставити запитання сторонам у справі.

Нагадаємо, Верховний Суд звернувся до Конституційного Суду щодо неконституційності окремих положень закону, що передбачає запуск нової судової реформи. Зокрема, щодо скорочення складу Верховного Суду з 200 до 100 суддів, створення і обсягу повноважень Комісії з питань доброчесності та етики, формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів тощо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram