ГоловнаПраво

У справі про розгін Майдану в ніч на 30 листопада призначили нових прокурорів

Наступне засідання призначено на 10 березня.

У справі про розгін Майдану в ніч на 30 листопада призначили нових прокурорів
Экс-беркутовцы Олег Мариненко, Андрей Дядюк, Николай Тягнирядно, Юрий Шевченко и Евгений Антонов.
Фото: Мария Лебедева

У Шевченківському суді 14 січня продовжили слухати справу щодо ексспівробітників київського "Беркута" у справі про розгін Майдану в ніч на 30 листопада 2013 року.

Обвинувачувані - колишні заступники командира київського полку міліції спеціального призначення "Беркут" Олег Мариненко, Андрій Дядюк, Микола Тягнирядно, а також командири рот Юрій Шевченко і Євген Антонов.

Як повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій, у справі призначили нових прокурорів - Марину Карпенко та Володимира Гриньківа. Вони продовжили заявляти матеріали щодо потерпілих, які необхідно було долучити до справи. Йшлося про медичні документи, що свідчать про отримання травм та ушкоджень потерпілими.

Сторона захисту заявила, що документи отримано нібито незаконним способом. За словами адвоката Смехнова, також з документів незрозуміло, де, коли і за яких обставин були завдані пошкодження, і потерпілі нібито зверталися з "побутовими травмами".

На думку прокурорів, всі докази були зібрані в рамках КПК і є обґрунтованими.

"Саме питання про неприпустимість якихось доказів голослівне, ми тільки долучаємо документи, а не вивчаємо зміст доказів", - зауважила прокурор Марина Карпенко.

Судді Карпенко та Гриньків оскаржили клопотання адвоката. Однак суддя Віталій Циктіч долучив до справи і клопотання, і матеріали потерпілих, і повідомив, що висновки про них робитиме в нарадчій кімнаті (у фіналі всього процесу перед ухваленням рішення, - авт.)

Адвокат потерпілих Марина Ліліченко прокоментувала заяви захисту про "побутові травми" потерпілих.

"У часи Майдану дуже багато людей зверталися з нібито "побутовими травмами", якщо це не вогнепальне поранення. Люди боялися, що якщо вони зізнаються, їх затримають або покарають, і такі випадки були", - пояснила Ліліченко.

Під час засідання встигли долучити матеріали щодо 5 потерпілих. У справі їх понад 150, за одне засідання встигають долучити матеріали щодо 5-7 потерпілих.

Наступне засідання суддя призначив на 10 березня, і далі - по два засідання на місяць тривалістю 1,5 години.

Нагадаємо, справу передали до суду 2015 року. Її починали слухати двічі - у 2016-му через самовідвід судді, а у 2017-му - через об'єднання зі справою Мариненка. До об'єднання справи в суді фактично дійшли до розгляду її по суті, опитали потерпілих, а після об'єднання справу слухають "з нуля". Оскільки стався відвід і справу почали слухати заново, потерпілих доведеться допитувати знову, коли досліджуватимуть докази. Щонайменше двоє потерпілих у цій справі вже померли. Всі обвинувачені перебувають під особистим зобов'язанням.

Про те, як затягують цей процес, читайте також у матеріалі "Надзвичайний процес, або Що відбувається зі справами Майдану. Частина 1".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram