ГоловнаПолітика

"Голос" забрав депутатський мандат у Вакарчука

Лідер партії покинув Верховну Раду.

"Голос" забрав депутатський мандат у Вакарчука
Фото: goloszmin.org

Партія "Голос" у п'ятницю провела позачерговий з'їзд, на якому було прийнято рішення припинити депутатські повноваження Святослава Вакарчука. Про це йдеться на сайті "Голосу".

Вакарчук оголосив про рішення піти з Верховної Ради ще 11 червня, але парламент відмовився підтримати його заяву (хоча того самого дня депутати проголосували за складання мандата депутаткою Ольгою Бєльковою).

Тоді Вакарчук вийшов із фракції, давши "Голосу" право самостійно забрати в нього мандат.

"На жаль, Верховна Рада не залишила мені вибору, хоч я і сподівався на повагу колег до рішення вільної людини. Тому сьогодні я звертаюся до найближчих людей, членів партії, прошу задовольнити моє прохання і припинити повноваження народного депутата. При цьому я й надалі залишатимуся членом партії настільки довго, наскільки буду приносити їй користь й поки вона сприятиме європейському розвитку країни", – сказав Вакарчук на з'їзді.

Стаття 81 Конституції України говорить, що вихід депутата з фракції політичної партії, за списком якої його обрано, може бути причиною для дострокового припинення його повноважень. У 2016 році за цією статтею позбулися мандатів народні депутати Єгор Фірсов і Микола Томенко з Блоку Петра Порошенка. Надалі депутати остерігалися добровільно виходити з фракцій, щоби не втратити мандат.

Після припинення депутатських повноважень Вакарчука до фракції "Голоси" приєднається наступний кандидат із передвиборного списку. Це Аліна Свідерська. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram