ГоловнаПолітика

ВАКС заарештував першого заступника голови податкової Києва із заставою 84 млн гривень

Він ключовий фігурант провадження щодо хабара за закриття справи Злочевського.

ВАКС заарештував першого заступника голови податкової Києва із заставою 84 млн гривень
Фото: Lb.ua

Вищий антикорупційний суд відправив під варту першого заступника голови Державної податкової служби Києві Миколу Ільяшенка. Він один із двох підозрюваних у справі щодо рекордного хабара керівництву САП і НАБУ.

"Слідча суддя постановила: клопотання прокуратури задовольнити частково, застосувати до підозрюваного Ільяшенка Миколи Вікторовича запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 днів із дня фактичного утримання, тобто до 10 серпня 2020 року. Визначити підозрюваному заставу 40 тисяч розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 84,08 млн гривень", – зачитала рішення суддя Віра Михайленко.

Нагадаємо, що 12 червня НАБУ й САП затримали "на гарячому" двох осіб, які намагалися передати 5 млн доларів керівникам антикорупційних органів за закриття кримінальної справи проти ексміністра Миколи Злочевського. Це повинно було стати подарунком до дня народження Злочевського.

Справа стосується можливої причетності ексміністра до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, виданого Реал Банку (контролювався "сім'єю" Януковича) і їхньої легалізації. У цій справі повідомили про підозру низці осіб, зокрема колишньому міністру.

Кримінальне провадження про спробу підкупу керівників антикорупційних органів зареєстрували 3 червня. З моменту, коли слідству стало відомо про злочинний задум, до затримань пройшло 9 днів.

Затримали першого заступника начальника ГУ ДПС у Києві (він був посередником, за послуги нібито повинен був отримати 1 млн доларів); одного із керівників групи компаній, афілійованої зі Злочевським; і довірену особу Злочевського, колишнього керівника одного з департаментів ДФС України.

14 червня обрали запобіжний захід першому затриманому – колишньому директору з правових питань Burisma Андрію Кічі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram