ГоловнаПолітика

НАБУ виявило накрутку голосів за співробітників Zik і "Наш" на виборах до громадської ради

Результати голосування скасовувати не будуть.

До нового складу Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро України увійшли десять кандидатів, яких закликала підтримати партія "Демократична сокира", троє представників Руху ветеранів України, а також співробітники ЗМІ Василь Апасов і Назар Діордіца (Макс Назаров).

Про це йдеться на сайті НАБУ.

У заяві Бюро відзначається, що цього року на виборах РГК виявили накрутку голосів, в першу чергу за кандидатів №1 (Апасов) і №7 (Діордіца). Апасов працює на телеканалі Zik, Діордіца - на телеканалі "Наш".

"Для виявлення можливого штучного завищення кількості голосів НАБУ здійснило аналітичну перевірку повного протоколу голосування з частково знеособленими даними і внутрішніх журналів реєстрації подій системи голосування. Виявлено факти, що свідчать про здійснення багаторазового голосування з певної групи пристроїв, що могло призвести до штучного завищення кількості голосів. Перш за все мова йде про кандидатів №1 і №7, штучне завищення кількості голосів, що могло істотно вплинути на результати рейтингового інтернет-голосування", - повідомили в Бюро.

З висновками НАБУ згоден незалежний спостерігач ГО "Електронна демократія".

Незважаючи на накрутку голосів, НАБУ не може скасувати результати голосування. Тому Бюро має намір запропонувати раді самій відреагувати на цю ситуацію.

"Зі свого боку Національне бюро розробляє варіанти подальшого вдосконалення системи голосування, що спрямовані на впровадження ідентифікації учасників рейтингового інтернет-голосування за допомогою інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA", - сказано в заяві.

Раду громадського контролю створено для забезпечення прозорості і громадського контролю за діяльністю НАБУ. Вона також допомагає НАБУ взаємодіяти з громадськими об'єднаннями та іншими інститутами громадянського суспільства у сфері протидії корупції.

Її склад обирають щороку за допомогою інтернет-голосування. Щоб віддати голос, цього року необхідно було підтвердити свою електронну адресу та номер мобільного телефону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram