ГоловнаПолітика

"Справа про картини" ґрунтується на інформації з Вікіпедії, - адвокати

А Музей Гончара, за їхніми словами, штурмували через загрозу знищення картин.

"Справа про картини" ґрунтується на інформації з Вікіпедії, - адвокати
Фото: скриншот

Так звана «справа про картини», за якою силовики ДБР штурмували Музей Гончара, сфабрикована на основі публікації на сайті Гордона, а як докази слідчі ДБР використовували інформацію з Вікіпедії. Про це заявили адвокати експрезидента Петра Порошенка на пресконференції в агентстві «Інтерфакс-Україна», посилаючись на документи з суду.

«Отримано документи з суду, з яких стало зрозуміло, звідки взялася справа про 43 картини і як було прийнято рішення ламати двері Музею Гончара. Справа утворилася наприкінці лютого на підставі торішньої публікації на сайті Гордон. Рапорт з цього приводу писав нинішній голова ДБР Соколов на ім'я тодішньої голови ДБР Венедіктової, яка відтоді пересіла в крісло генпрокурора. Там ішлося про те, що публікація Гордона дає достатньо підстав вважати, що було скоєно злочин», - коментує документи ДБР адвокат Ілля Новіков.

«Слідство проводили дуже по-сучасному - його проводили у Вікіпедії. Було складено протокол огляду слідчим сайту, з якого випливає: на сайті Вікіпедії зазначено, що Петро Порошенко раніше був Президентом України, зараз є народним депутатом України. І це важлива для слідства інформація була зафіксована в матеріалах кримінальної справи», - іронізує Новіков.

«Після цього в день, коли ламали двері музею, оперативний відділ ДБР склав службову записку, фактично ДБР саме по собі написало записку про те, що за наявною оперативною інформацією, з огляду на поведінку людей, у власності яких перебувають картини, тобто директора музею, ці картини планують знищити. Як речовий доказ у справі. І для того, щоб цього не допустити, була влаштована ця акція, яку ви всі бачили», - нагадав Новіков про штурм Музею Гончара, який транслювали в прямому ефірі.

«Ми вже говорили про те, що навіть Печерський суд визнав ці дії незаконними. Зараз ми розуміємо, чому це сталося. Тому що навіть у рамках того, що було надано суду, ці натяжки не проходять», - резюмує Новіков.

Адвокати звернули увагу на те, що ДБР силою вривалося в Музей Гончара на підставі припущень, що керівництво музею може знищити картини, а потім ДБР передало ці картини на зберігання тому ж керівництву Музею Гончара.

«Цілий уповноважений ДБР робить висновок, що є достатні підстави вважати, що керівництво Музею Гончара бажає знищити 43 картини всесвітньо відомих художників вартістю, як вони самі сказали, шалену купу мільйонів доларів. Саме ці брехливі кілька рядків були покладені слідчим Дощенком в основу для організації злому дверей, захоплення музею і проведення незаконного обшуку в приміщенні Музею Гончара», - зазначив адвокат Ігор Головань.

За його словами, подано 5 заяв про кримінальне правопорушення, а саме зловживання своїм службовим становищем, незаконне проникнення у володіння особи, службове підроблення, тобто внесення свідомо неправдивих відомостей в офіційний документ, мається на увазі протокол обшуку та інші документи досудового розслідування. Ще дві заяви подано щодо перешкоджання діяльності депутатів і журналістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram