ГоловнаПолітика

Кулеба анонсував зустріч у нормандському форматі на рівні голів МЗС

Міністри закордонних справ України та Німеччини обговорили питання Криму та Донбасу.

Кулеба анонсував зустріч у нормандському форматі на рівні голів МЗС
Фото: надано Дмитром Кулебою

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба анонсував зустріч нормандської четвірки на рівні міністрів.

Про це він заявив на зустрічі з головою німецького Міністерства закордонних справ Гайко Маасом.

"Ми продовжимо розмову в нормандському форматі на рівні міністрів. Уже скоро відбудеться чергова така зустріч, де ми будемо обговорювати ті рішення, які можуть принести мир на Донбас", - сказав Кулеба.

Він також зазначив, що під час зустрічі з Маасом вони обговорювали також і питання анексованого Криму.

"Сьогодні ми згадували також і Крим. І я ще раз звернувся до Хайко по допомогу, щоб забезпечити доступ Червоного Хреста до українців, яких незаконно утримує Росія в окупованому Криму. Так само ми зацікавлені в тому, щоб представники Червоного Хреста відвідали українців, яких незаконно утримують на території Росії", - заявив Кулеба.

"Крим, на переконання України, повинен залишатися в міжнародному порядку денному, і ми продовжимо обговорення цієї проблематики з нашими німецькими партнерами", - додав голова українського МЗС.

Кулеба підкреслив, що питання Криму на переговорах порушується в різних форматах.

"Нас цікавить насамперед два елементи. Перший - захист прав людини в окупованому Криму і звільнення осіб, яких незаконно утримує РФ. І ви знаєте, що більшість із них - це кримські татари. Тому тут мова про цілеспрямовану певну політику. Другий елемент - більш глобальний. Ідеться про те, в якому форматі ми будемо обговорювати ситуацію в Криму і його неминучу деокупацію з нашими міжнародними партнерами", - зазначив керівник МЗС.

Він нагадав: нещодавно це питання коментував президент України на підсумковій пресконференції.

"Це питання актуальне для зовнішньополітичного відомства. Тому з нашими партнерами ми будемо говорити, в якому саме форматі нам налагодити цей діалог, як повинна виглядати міжнародна платформа щодо Криму. І ця тема буде також предметом нашої розмови з паном Маасом надалі. Зазначу, що питання Криму буде перебувати для мене серед пріоритетних як для міністра закордонних справ до того моменту, поки Крим не буде деокупований і не повернеться до складу України", - підкреслив Кулеба.

Нагадаємо, голова Офісу президента Андрій Єрмак, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков перебувають з візитом у Німеччині. Як раніше повідомляли, українська делегація має намір обговорити з головою німецького МЗС виконання домовленостей лідерів країн нормандського формату.

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомив про домовленість з лідерами країн нормандської четвірки провести наступний саміт після завершення епідемії коронавірусу.

Остання зустріч голів країн нормандської четвірки - України, Німеччини, Франції та Росії - пройшла в Парижі в грудні минулого року. На ній було досягнуто домовленості про розведення військ біля кількох населених пунктів і про обмін полоненими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram