ГоловнаПолітика

​Допиту 29 травня не буде, виклики через "відосики" на сайті ДБР не передбачені законом, - адвокати Порошенка

"Ніхто з громадян не може бути примушений виконувати вимоги, які не засновані на нормах закону".

​Допиту 29 травня не буде, виклики через "відосики" на сайті ДБР не передбачені законом, - адвокати Порошенка
Фото: eurosolidarity.org

Обшук, який відбувся 25 травня в музеї Івана Гончара, є незаконним і це підтверджується рішенням суду, про який повідомили адвокати лідера партії "Європейська Солідарність", народного депутата, п'ятого президента (2014-2019) Петра Порошенка.

Адвокати також повідомили, що допит 29 травня не відбудеться, оскільки виклики в форматі розміщення відеороликів на сайті Державного бюро розслідувань (ДБР) не передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України, інформує пресслужба політсили.

"25 травня пройшов всім відомий обшук в приміщенні музею Гончара. Обшук був грубим, зламали двері, застосували силу до депутатів, журналістів, блогерів. Встановили стеження за директором музею, приміщення музею. І все це було зроблено під тим приводом, що було необхідно провести обшук терміново. Тобто без рішення суду. Що значить для слідчих негайно таке рішення суду отримати, щоб суд схвалив те, що вони зробили. Як нам стало сьогодні відомо, суд відмовив ДБР в прийнятті такого рішення. Обшук визнали незаконним. Все, що було зроблено під час цього обшуку - арешт майна, арешт картин, всі процесуальні дії, вся інформація, яка була отримана і скопійована - все це незаконно", - повідомив адвокат Ілля Новіков.

За його словами, виникає підстава для негайного звільнення чиновників, які брали і виконували ці рішення. Адвокат також зазначив, що президент України Володимир Зеленський має можливість по службовій лінії з'ясувати, хто ці люди, і, крім звільнення, їх потрібно притягнути до кримінальної відповідальності.

"На завтрашнє число, на 29 травня ДБР хотіло викликати Порошенка на допит в цій справі. Цього допиту не буде з тієї причини, що слідчі ДБР не змогли з дотриманням закону вручити повістки. Вони намагалися ввести в Україні таку практику, щоб вручення повістки можна замінити вивішуванням "відосика" на сайті ДБР з тим, щоб вважати це належним повідомленням свідка ... Ця практика не повинна бути введена в Україні. Ні щодо Порошенка, ні щодо кого-небудь іншого. Якщо свідки хочуть, щоб до них з'являлися на допит свідки - будь ласка, вручайте повістки з дотриманням закону", - підкреслив Новіков.

У свою чергу, адвокат Ігор Головань зазначив, що відеоролик з'явився на сайті ДБР вже 27 травня і, "можливо, це і була відповідь, оскільки вчора вже і було згадано рішення суду, і це можливо була реакція". "Тобто замість того, щоб негайно притягнути до відповідальності правопорушників, слідчих і оперативних працівників, які влаштували це жахливе серйозне порушення закону ... опублікували черговий незаконний "відосик", який повинен, на думку службовців" ДБР, замінити передбачені нормами КПК виклики до слідчого", - переконаний він.

КПК, за словами адвоката, передбачає, що повістка має бути вручена за три дні до дати явки на допит, при цьому перший день не враховується. Тому якщо людину викликають на 29 травня, повістка повинна бути вручена не пізніше ніж 25 травня. "А ми знаємо, що всі ці протизаконні дії почалися тільки вчора. Нагадаю, що в Україні все ще діє Конституція, згідно з Конституцією державні органи повинні діяти чітко і в порядку, передбаченому Конституцією та законами. А ніхто з громадян не може бути примушений виконувати вимоги, які не засновані на нормах закону", - зазначив він.

"Тому ми вимагаємо негайного притягнення до відповідальності тих, хто порушив закон і влаштував незаконний обшук в музеї, а по-друге вимагаємо припинити порушення КПК під час здійснення викликів на допити. І це стосується взагалі всіх громадян України. Ми вимагаємо, щоб ДБР припинило цю незаконну практику", - резюмував Головань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram