ГоловнаПолітика

Зеленський заявив, що не розпустить Раду, поки "Слуга народу" голосуватиме за важливі законопроєкти

"Буду підтримувати монобольшість, поки вона виконує свою роботу".

Зеленський заявив, що не розпустить Раду, поки "Слуга народу" голосуватиме за важливі законопроєкти
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський наразі не планує розпускати Верховну Раду.

Про це він заявив на пресконференції.

"Чи збираюся розпустити парламент? Поки партія "Слуга народу" голосуватиме за всі важливі законопроєкти – і банківський закон, і земельна реформа, й імпічмент, – усе, що було написано в нашій програмі президента. Усе, що перетворили з обіцянок у реальні дії… поки вони будуть голосувати, я буду підтримувати партію "Слуга народу". Тому що це не просто партія… буду підтримувати монобільшість, поки вона виконує свою роботу", – сказав Зеленський.

"Якщо вони не будуть голосувати, не захочуть, якщо будуть лобіювати інтереси тієї або іншої комерційної групи впливу на політику, тоді я розпущу парламент", – додав він.

Президент також зазначив, що буде підтримувати кандидата в мери Києва від "Слуги народу". Він заявив, що праймеріз, про які просили його депутати, також будуть.

"Будуть і кандидати від "Слуги народу", а також будуть незалежні люди, які готові боротися на незалежних праймеріз", – додав Зеленський.

Відзначимо, що згідно зі ст. 90 Конституції, Раду можна розпустити в трьох випадках: якщо протягом одного місяця в парламенті не сформовано коаліцію; якщо протягом 60 днів після відставки Кабміну не сформовано персональний склад уряду; якщо протягом 30 днів однієї чергової сесії немає пленарних засідань.

Повноваження парламенту не може достроково припинити президент в останні шість місяців строку повноважень Ради.

Нагадаємо, після перемоги на виборах минулого року Зеленський розпустив Верховну Раду 8 скликання і призначив дострокові вибори на 21 липня. Монобільшістю у парламенті стала президентська партія "Слуга Народу", яка виграла вибори.

Під час першого засідання Верховної Ради IX скликання Зеленський сказав, що вона стане найкращою в історії України або її розпущена.

12 вересня 2019 року в Раді дев'ятого скликання вперше не вистачило голосів для прийняття рішення – монобільшість не зібралася після обідньої перерви. Тоді депутати відмовилися скоротити термін підготовки до другого читання законопроєкту №1061 про управління безпекою автомобільних доріг. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram