ГоловнаПолітика

Рада направила законопроєкт про медіа на повторне перше читання

Документ мають намір доопрацювати.

Рада направила законопроєкт про медіа на повторне перше читання
Фото: nus.org.ua

Верховна Рада направила на повторне перше читання законопроєкт №2693 про медіа.

За направлення документа на повторне перше читання проголосували 278 депутатів за мінімально необхідних 226, передають "Українські Новини".

Документ направили в комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики для підготовки на повторне перше читання, щоб на базі основного й альтернативного законопроєктів підготувати його нову редакцію з урахуванням зауважень і пропозицій експертів Ради Європи, провідних асоціацій медійної індустрії і громадських організацій медійної сфери.

Відправлена на доопрацювання редакція законопроєкту передбачала законодавче закріплення вимоги до журналіста дотримуватися Кодексу етики журналіста, який планували затверджувати за участю Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Також документом пропонувалося передати Нацраді контроль над усіма медіа, включаючи онлайн-медіа і платформи загального доступу до інформації.

Передбачалося, що Нацрада матиме право вимагати від друкованих та онлайн-медіа усувати порушення, накладати на них штрафи, а також через суд вимагати позбавити ЗМІ ліцензії на мовлення та блокувати медійні сайти. Також Нацрада, крім ліцензування телерадіокомпаній, має проводити реєстрацію ЗМІ.

Також пропонувалося заборонити поширення матеріалів, в яких створюється позитивний образ осіб з вищого керівництва СРСР, УРСР, союзних і автономних республік, а також керівництва комуністичної партії, починаючи від посади секретаря районного комітету, а також працівників радянських органів держбезпеки.

Також пропонувалося заборонити поширення порнографії, програм, в яких надаються послуги ворожіння і ворожби і платні послуги в сфері нетрадиційної і народної медицини.

Законопроєкт пропонував заборону на поширення в медіа на період агресії проти України матеріалів з популяризацією і пропагандою органів влади, посадових осіб країни-агресора (Росії) і контрольованих нею організацій.

Також пропонувалося заборонити позитивне висвітлення російських органів влади, інформація повинна подаватися з дотриманням принципів об'єктивності та збалансованості.

Нагадаємо, раніше спікер Ради Дмитро Разумков пообіцяв, що законопроєкт про медіа доопрацьовуватимуть за участю журналістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram