ГоловнаПолітика

Рада відмовилася прийняти заяву до 75 річниці завершення Другої світової війни в Європі

Депутати потішили ОПЗЖ і Бужанського.

Рада відмовилася прийняти заяву до 75 річниці завершення Другої світової війни в Європі
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада відмовилася ухвалити заяву до 75-ї річниці завершення Другої світової війни в Європі.

За відповідний проєкт постанови №3431 проголосували лише 200 народних депутатів при 226 мінімально необхідних. Опозиційні фракції та групи (крім ОПЗЖ) в основному його підтримали, але монобільшість "Слуги народу" дала тільки 128 голосів.

У тексті звернення, який відхилили депутати, говорилося про те, що Друга світова війна почалася через змову тоталітарних режимів, у ній загинули від 50 до 80 млн військових і цивільних осіб, зокрема щонайменше 8,5 млн осіб в Україні.

Також депутатам пропонувалося засудити Росію за спробу привласнити спільну перемогу в Другій світовій війні, "особливо з метою цинічного виправдання своєї нинішньої агресивної політики".

У тексті звернення також була пропозиція нагадати, що у 2014 році вперше після завершення Другої світової війни європейська країна-член ООН окупувала частину території іншої держави, "що є найважчим міжнародним злочином проти миру та безпеки людства та міжнародного правопорядку, і неминуче нагадує трагічні події, які відбувалися в Європі більш як 80 років тому".

Представники проросійської фракції "ОПЗЖ" і деякі депутати начебто Максима Бужанського зустріли провал голосування оваціями та оплесками. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram