ГоловнаПолітика

Рябошапка: підозра Порошенкові у "справі моряків" послабить позиції України в арбітражі

І завдасть удару по авторитету держави.

Рябошапка: підозра Порошенкові у "справі моряків" послабить позиції України в арбітражі
Фото: Макс Левин

"Справа моряків", яку порушило Державне бюро розслідувань (ДБР) щодо п'ятого президента Петра Порошенка, не має правової перспективи і підриває міжнародні позиції України. Про це заявив колишній генпрокурор Руслан Рябошапка в інтерв'ю нардепові Олексію Гончаренко, передає РБК-Україна.

Рябошапка зазначив, що оголошення підозри в цій справі вдарить не тільки по позиції України в Міжнародному арбітражі з морського права, а й по авторитету держави.

"Це однозначно послабить позиції України не тільки в міжнародному арбітражі, а й взагалі на міжнародній арені. Тому до такого провадження необхідно підходити надзвичайно обережно, враховувати всі обставини, зокрема ті, які спричинили до такого кроку президента. І не тільки президента, а й РНБО. Там рішення приймалося не тільки Порошенком, було багато осіб. Тому такі важливі речі, власне контекст цієї ситуації: і війна, і загострення на той момент - усе потрібно було брати до уваги", - сказав Рябошапка.

На думку Рябошапки, у цьому провадженні нічого було розслідувати.

"Щодо Керченської протоки, то я думав, що це справа вже давно забута, оскільки ми дійсно дискутували про таке провадження. Його розслідувало ДБР. І після кількох нарад я думав, що більше до цього повертатися не будемо. Оскільки перспективи і логіки в таких провадженнях я не бачу. І ми навіть не поверталися кілька місяців до цього провадження. Я про нього почув знову кілька днів тому, коли стався публічний резонанс про можливе вручення повідомлення про підозру. Для мене це досить дивно, я думав - була поставлена крапка і органи кримінальної юстиції не розслідували цю справу. Там не було що розслідувати", - розповів Рябошапка.

Ексгенпрокурор також повідомив, що два інші епізоди, які розслідує ДБР щодо Порошенка, ґрунтуються на абсурдних, з погляду права, звинуваченнях. Тому він відмовився підписувати підозру, підготовлену під керівництвом Ірини Венедіктової, яка на той момент очолювала ДБР.

"Що стосується повідомлення про підозру, яку я не підписав, вона стосувалася двох епізодів. Це призначення двох членів ВРП наприкінці каденції п'ятого президента. І другий - це епізод про призначених першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки. І що закидалося п'ятому президенту - це узурпація влади. Очевидно, що узурпація влади, узурпація повноважень, які передбачені Конституцією, просто неможлива. Це абсурд. І суперечить здоровому глузду", - зазначає Рябошапка.

Рябошапка зазначив, що відмова підписати підозру Порошенкові стала останньою краплею, яка спричинила його відставку.

"Публічні спікери партії Зеленського, власне, про це говорили. І Корнієнко, і Арахамія говорили, що це стало останньою краплею в тому, що прокуратура блокує роботу ДБР і не підписує підозру Порошенкові, тому необхідно звільняти", - резюмував Рябошапка.

Нагадаємо, раніше ексгенпрокурор Руслан Рябошапка назвав переслідування Петра Порошенка політично мотивованим і звинуватив президента Володимира Зеленського в нещирості.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що новий генеральний прокурор Ірина Венедіктова може бути звільнена із займаної посади, якщо не буде результатів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Зеленський має намір змінювати склад Кабінету Міністрів, поки уряд "не стане ідеальним". Голова держави підкреслив, що зараз при владі немає недоторканних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram