ГоловнаПолітика

П'ять країн ЄС розкритикували Росію за невиконання резолюції Радбезу ООН

Бельгія, Естонія, Франція, Німеччина і Польща закликали РФ співпрацювати з міжнародним розслідуванням у справі МН17.

П'ять країн ЄС розкритикували Росію за невиконання резолюції Радбезу ООН
Фото: EPA/UPG

П'ять впливових європейських країн дорікнули Росії в невиконанні нею резолюції Ради безпеки ООН про повну взаємодію з міжнародним розслідуванням у справі про катастрофу рейсу MH17 на Донбасі, збитого російським "Буком".

Про це йдеться в спільній заяві Бельгії, Естонії, Франції, Німеччини та Польщі, передає Укрінформ.

"Прикро, що російська влада досі не співпрацює повною мірою з незалежним розслідуванням JIT (Спільної слідчої групи - ред.). У той час як кримінальне розслідування JIT триває, ми закликаємо всі держави, зокрема Російську Федерацію, виконати свої зобов'язання щодо Резолюції 2166 ООН і повністю співпрацювати з міжнародним розслідуванням", - підкреслюється в документі.

При цьому наголошується, що початок кримінального судового розгляду 9 березня в Гаазькому окружному суді "стало важливою віхою для встановлення правди і справедливості для жертв та їхніх родин, а також до залучення до відповідальності осіб, відповідальних за збитий рейс MH17".

У той же час, п'ять країн вітали в спільній заяві роботу голландської судової влади. "Ми висловлюємо повну впевненість в їх незалежності, неупередженості та професійності", - підкреслюється в документі.

Справу про катастрофу "Боїнга", збитого в небі над Донбасом у 2014 році, суд почав розглядати 9 березня.

Звинувачення у вбивстві пасажирів літака отримали Ігор Гіркін (Стрелков), Сергій Дубинський (Хмурий), Олег Пулатов (Гюрза, Халіф), Леонід Харченко (Крот). Вони особисто не натискали на кнопку пуску ракети "Бук", яка потрапила в літак, але брали участь у доставці ракетного комплексу до місця її запуску.

23 березня суд щодо MH17 пішов на перерву до літа через пандемію коронавірусу.

1 квітня нідерландські ЗМІ повідомили, що генпрокурор Нідерландів, що очолював слідство у справі катастрофи MH17, звільнився з прокуратури і очолить поліцію Роттердама.

Нагадаємо, пасажирський літак "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебувало 298 чоловік, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з висновками JIT, авіалайнер рейсу МН17 був збитий ракетою серії 9M38, що була запущена з самохідної вогневої установки "Бук" з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування випливає, що "Бук" був доставлений в Україну з Російської Федерації та, після того, як його використали для атаки на авіалайнер рейсу МН17, він знову повернувся на територію РФ.

Як повідомлялося, майже шість років тому, 17 липня 2014 року, був збитий пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур. Як встановило міжнародне розслідування, його збила ракета російської системи ППО "Бук", яка належала 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, що дислокувалася в Курську. В судовому комплексі "Схіпхол" в Гаазі 9, 10, 23 березня 2020 року відбулися перші судові засідання у справі МН17.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram