ГоловнаПолітика

Зеленський привітав іудеїв України з Песахом

У зв'язку з карантином в 2020-му євреї України святкуватимуть Песах удома.

Зеленський привітав іудеїв України з Песахом
Президент Украины Владимир Зеленский
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський привітав євреїв України зі святом Песах 5780.

Текст привітання розміщено на офіційному сайті глави держави.

"Прийміть мої щирі вітання з нагоди Песаха - свята, встановленого на честь свободи єврейського народу", - сказано в ньому.

Президент зазначив, що єврейська громада України є активним учасником громадського життя. Зеленський підкреслив, що вона здійснює плідну гуманітарну та благодійну діяльність, сприяє розвитку духовності та зміцненню міжконфесійної злагоди в нашій країні.

Президент побажав іудеям теплого душевного свята в колі близьких і рідних людей.

Іудеї відзначають Песах за єврейським календарем. Святкування починається на 14 день весняного місяця нісан і триває тиждень в Ізраїлі. За межами Ізраїлю Песах відзначають вісім днів. Песах в 2020 році починається із заходом сонця 8 квітня і триватиме до 16 квітня. Варто відзначити, що час настання свята в різних містах відрізняється.

Під час святкування Песаха іудеї згадують вихід євреїв з Єгипту, коли євреї покинули єгипетське рабство, де перебували 210 років.

Традиційно для святкування євреї збираються в синагогах. У зв'язку з карантином, коли синагоги закриті, в 2020-му євреї України святкуватимуть Песах вдома.

У минулому році в другий день свята Песах, під час якого заборонена будь-яка робота до сходу зірок, 21 квітня 2019 року в Україні пройшли вибори президента. У зв'язку з цим  головний рабин України попросив ЦВК продовжити роботу деяких дільниць в день виборів, але Центрвиборчком відмовився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram