ГоловнаПолітика

Експосли США в Україні закликали використовувати кризу через коронавірус для припинення війни на Донбасі

Вони вважають, що потрібно скасувати санкції проти Росії, якщо вона погодиться припинити війну на сході України.

Вільям Тейлор
Вільям Тейлор
Експосли США в Україні Вільям ТейлорДжон Хербст і Стівен Пайфер опублікували спільну заяву щодо війни на Донбасі. Її текст розміщений на сайті National Public Radio.

На думку колишніх послів, криза COVID-19 може дати можливість "вирішити єдину гарячу війну в Європі та протистояти нападкам президента РФ Володимира Путіна на міжнародні норми поведінки".

"Оскільки поширення коронавірусу і падіння цін на нафту все більше позначаються на Кремлі, Сполучені Штати і їх союзники повинні запропонувати скасувати міжнародні санкції проти Росії, якщо Путін припинить свої військові вторгнення в Україну. Президент Трамп і Конгрес можуть просувати інтереси Америки та всього світу сміливим кроком, що сприятиме припиненню цієї війни. Адміністрація Трампа і Конгрес повинні скористатися цим відкриттям", - ідеться в заяві.

Відзначають, що за час вторгнення Росії в Донецьку і Луганську області там загинули близько 14 000 українців. Міжнародне співтовариство виступило проти нападок Москви, ввівши економічні й інші санкції, які допомогли знизити економічне зростання в Росії на 1% щорічно з 2014 року. 

Стівен Пайфер
Фото: openukraine.org
Стівен Пайфер

"Ціни на сиру нафту, опору російської економіки, на сьогодні сягнули 18-річного мінімуму. На викопне паливо припадає понад 60% російського експорту", - додали посли.

"Неминуча глобальна рецесія завдасть ще одного удару по російській економіці. Зараз, як ніколи, Росії потрібен розрив з санкціями. Дійсно, Путін використав свій виступ на віртуальній зустрічі на вищому рівні "Групи 20" минулого тижня, щоб закликати до припинення всіх міжнародних санкцій. Він назвав полегшення санкцій "гуманітарною проблемою" в світлі пандемії COVID-19. Як показала двопартійна політика США, вихід Росії з дорогої війни в Україні - це спосіб скасування санкцій. Угода про відкликання звільнила б ресурси як у Росії, так і в Україні для боротьби з вірусом", - ідеться в спільній заяві. 

Фото: zn.ua

На їхню думку, саме криза через коронавірус може підштовхнути Кремль погодитися на завершення війни в Україні. 

"У тісній співпраці з лідерами Німеччини, Франції та України президент Дональд Трамп повинен запропонувати президентові Путіну припинити бойові дії, повернути Донбас і міжнародний кордон під суверенітет України і скасувати санкції, накладені на Росію через її вторгнення на Донбас", - відзначили Тейлор, Пайфер і Гербст.

Вони додали, що в разі згоди Путіна звільнити і Крим це могло б послужити скасуванню санкцій, введених через анексію.

"Однак основні покарання спрямовані проти агресії Москви на Донбасі, і Захід може скасувати їх, зберігаючи санкції проти Москви за захоплення Криму", - пояснили експосли.

Вони додали, що президент США Дональд Трамп за підтримки президента України Володимира Зеленського повинен переконати Конгрес скасувати санкції проти Донбасу, чітко розуміючи, що вони будуть введені заново, якщо Путін відмовиться від угод.

Нагадаємо, Вільям Тейлор був послом США в Україні в 2006-2009 роках, з червня 2019-го обіймав посаду тимчасового повіреного Штатів в Україні. З січня 2020-го його місце на цій посаді зайняла Крістіна Квін.

Стівен Пайфер був третім Надзвичайним і Повноважним послом США в Україні, займаючи цей пост з 1998-го по 2000 рік.

Джон Гербст був послом США в Україні в 2003-2006 роках, після цього став координатором Управління реконструкції та стабілізації.

Колишні посли і раніше публікували загальні заяви щодо України, наприклад, у 2015-му, коли запропонували перенести урочистості з нагоди перемоги у Другій світовій війні з Москви до Києва. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram