ГоловнаПолітика

Порошенко: ми купили 70 тис. захисних костюмів для лікарів і законтрактували інші необхідні засоби та апаратуру

Допомога розподіляється виключно через лікарняну систему із залученням органів місцевого самоврядування.

Порошенко: ми купили 70 тис. захисних костюмів для лікарів і законтрактували інші необхідні засоби та апаратуру

70 тисяч захисних костюмів для медиків придбані і вже передаються в лікарні по всій Україні.

Про це лідер партії "Європейська солідарність", п'ятий президент України Петро Порошенко

повідомив під час ексклюзивного інтерв'ю трьом українським телеканалам.

"Медичний напрямок завжди був серед пріоритетів, це була і програма щодо клініки Охматдит, і будівництво лікарні в Кременчуці і оснащення Інституту раку, яке забезпечили, зокрема і команда "Рошен" на чолі з керівником "Рошен" В'ячеславом Москалевським, і я хочу подякувати за ту величезну роботу, яка була зроблена, але сьогодні ми повинні працювати як де-факто швидка допомога", - зазначив Порошенко.

Лідер "Європейської солідарності" нагадав, що за останній місяць в Україні змінилося три міністри охорони здоров'я, і "в цих умовах, звичайно, підготовка до епідемії була провалена".

"Можна просто показати, яким чином це робила наша команда - і Рошену, і Фонду. Були закуплені законтрактовані спочатку захисні костюми. Спочатку це було 10 тисяч, вже через два дні - 20, потім прийняли рішення збільшити до 30. Захисні костюми для лікарів. На сьогодні законтрактована цифра 70 тисяч костюмів", - повідомив Порошенко.

П'ятий президент України зазначив, що кількість інфекціоністів, вірусологів, епідеміологів в Україні становить приблизно три тисячі осіб. В середньому з медичним персоналом - це не більше за 50 тисяч. "І для них ми беремо 70 тис. костюмів для того, щоб закрити хоча б перші 2-3 тижні роботи, щоб люди відчували себе захищеними", - пояснив політик.

Порошенко повідомив, що в Китаї були законтрактовані також низка інших засобів для протидії епідемії коронавірусу.

"Антивірусні окуляри, які не запотівають, також завозяться з Китайської Республіки. Там неймовірна черга, там все розкуплено лідируючими країнами світу - німцями, французами, італійцями. І дуже добре, що нам вдалося законтрактувати. Законтрактовано 800 тис. масок, законтрактовані рентгенівські апарати, тому що ми намагалися купити все, що було на ринку, ми викупили апарати ШВЛ. Апарат вентиляції легенів рятує життя того, хто перебуває в критичній ситуації, а рентгенівські - це діагностика, можна дуже швидко за відсутності тестів поставити діагноз і робити це. Я не буду деталізувати. Зараз ми шукаємо лікарські субстанції для того, щоб було чим лікувати", - розповів Порошенко.

Голова "Європейської солідарності" повідомив, що ця допомога розподіляється виключно через лікарняну систему із залученням органів місцевого самоврядування.

"Виключно на лікарні, де будуть концентровано приймати хворих на коронавірус, інфекційні лікарні, там насамперед потрібно захистити лікарів і середній медперсонал. В іншому випадку лікаря не відпустять з дому, тому що він повернеться і позаражає всіх - дітей, людей похилого віку. Це перший пріоритет, тому що залишити людей без медичної допомоги просто неможливо", - наголосив Порошенко.

"Ми викупили і розподілили все, починаючи від пульсоксиметрів і закінчуючи моніторами для того, щоб перевіряти рівень кисню в крові. Лікарі повинні бути озброєні цим. Ви не уявляєте собі, наскільки зараз важко організувати транспортування з Китаю всіх цих вантажів літаками, оскільки обмежений повітряний простір. Хочу подякувати нашим азербайджанським партнерам, які вивезли першу партію, яка повинна надійти післязавтра. Хочу подякувати, до речі, і тим представникам влади, уряду та Офісу президента, які на урядовий літак взяли наші вантажі, і там - де є за що. Це було дуже важко, але нам допомогли доставити захисні костюми, маски, вони також повинні бути сьогодні розмитнені", - повідомив політик.

У цьому контексті Порошенко додав, що його команда робить максимум можливого для того, щоб був "зелений коридор" для таких товарів через митницю.

"Ми поцікавилися, чому так довго, прискорили для того, щоб підписання закону, який ми прийняли вчора - і він також повинен бути підписаний негайно для того, щоб прискорити надходження у лікарні. До кожної районної лікарні, до лікарень Вінницької, Черкаської областей. Насамперед там, де епіцентр - Чернівецьку, Тернопільську області. Ми повинні забезпечити, щоб там, де більша кількість хворих, насамперед туди має надійти (засоби захисту і апаратура, - ред.). Ця програма діє і працює по всій Україні", - зазначив Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram