ГоловнаПолітика

Від населення ОРДЛО приховують ситуацію з коронавірусом, - Мінреінтеграції

В ОРЛО визнали наявність одного інфікованого, в ОРДО жодного випадку не підтверджують.

Від населення ОРДЛО приховують ситуацію з коронавірусом, - Мінреінтеграції
КПП *Еленовка*
Фото: iana-mihailova.livejournal.com

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій заявили, що окупанти в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також у Криму приховують від місцевих жителів реальний стан захворюваності на коронавірус, що позбавляє їх можливості убезпечити себе від епідемії COVID-19.

Про це повідомляється на сайті міністерства.

Зазначається, що ситуація погіршується через нестачу медичного персоналу, тестових систем та недостатню кількість місць у лікарнях.

"Станом на 30 березня окупаційна адміністрація в ОРЛО визнала наявність одного інфікованого, в ОРДО жоден випадок не підтверджують. Водночас тестування на коронавірус фактично не здійснюється через нестачу тестових систем. Діагностика в рідкісних випадках проводиться тільки для представників окупаційної адміністрації та військових. Лікарів в ОРЛО також змушують підписувати зобов'язання про нерозголошення реального стану із захворюваністю. Частина медиків де-факто перебуває в режимі самоізоляції разом із сім'ями, що підтверджує наявність серйозних проблем", - йдеться в повідомленні.

У міністерстві також зазначають, що жителям окупованих територій часто ставлять діагноз "ГРВІ", навіть якщо є чітко виражені симптоми коронавірусу.

"Більшість цих громадян не отримують належної медичної допомоги і перебувають вдома через нестачу ліжко-місць у медичних закладах. Водночас, окупаційними адміністраціями вживаються заходи для гарантування безпеки військових, які перебувають під керуванням російського командування. На Донбасі підрозділи окупаційних сил переводяться на карантин, вводяться обмеження на спілкування з цивільним населенням, зокрема - членами сімей. Аналогічна ситуація спостерігається в Криму", - йдеться в повідомленні.

Також стало відомо, що на територію ОРДЛО з Росії прибула група військових фахівців з вірусології. Їхнє основне завдання - медичне забезпечення російських військових.

Мінреінтеграції закликає міжнародні гуманітарні організації посилити моніторинг ситуації щодо медичного забезпечення жителів окупованих територій та інформувати міжнародне співтовариство про порушення окупаційною владою права людини на життя і здоров'я.

Нагадаємо, у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції у Донецькій області 22 березня ввели режим надзвичайної ситуації.

Про ситуацію в ОРДЛО читайте в матеріалі LB.ua "Коронавірус в ОРДЛО: спроба втечі, липові довідки і нестача медперсоналу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram