ГоловнаПолітика

МВФ може збільшити фінансування України за новою програмою до $8 млрд, - Зеленський

Умовою отримання коштів від МВФ є ухвалення земельної реформи і "антиколомойського" законопроєкту.

МВФ може збільшити фінансування України за новою програмою до $8 млрд, - Зеленський
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський констатує, що Міжнародний валютний фонд може збільшити фінансування України за новою програмою до 8 млрд доларів.

Про це він повідомив журналістам.

"Що стосується МВФ, зараз ми мінімум можемо отримати збільшення програми до 8 млрд доларів. Якщо далі, загалом разом зі Світовим банком і ЄБРР ми можемо отримати мінімум 10 млрд доларів", - сказав президент.

За його словами, умовою отримання коштів від МВФ є ухвалення земельної реформи та законопроєкту про банки, так званого, "антиколомойського" законопроєкту про заборону повертати неплатоспроможні банки колишнім власникам.

Після виконання всіх умов протягом 15 днів від МВФ може надійти перший транш в розмірі 1,75-2 млрд доларів.

"Я думаю, що це будуть 2 млрд доларів і вони надійдуть до держбюджету, не в НБУ, а до держбюджету", - зазначив Зеленський.

Раніше сьогодні Демократична платформа "Слуги народу" виступила на підтримку "антиколомойського" закону. На думку депутатів, його прийняття - "єдиний шанс уникнути дефолту".

Нагадаємо, Україна ще в кінці грудня попередньо домовилася про нову кредитну програму з МВФ на суму 5,5 млрд доларів, але досі не виконала умови фонду. Одна з них - прийняття закону про гарантії неповернення банків колишнім власникам.

19 березня стало відомо, що Україна веде переговори з МВФ про нагальну фінансову допомогу в рамках спеціальної програми, яку Фонд передбачив для країн, що розвиваються, які страждають від коронавірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram