ГоловнаПолітика

Податковий комітет Ради в понеділок розгляне "антиколомойський" законопроєкт про банки (виправлено)

Це єдине питання на порядку денному.

Податковий комітет Ради в понеділок розгляне "антиколомойський" законопроєкт про банки (виправлено)
Фото: focus.ua

Комітет податкової та митної політики Верховної Ради збереться на засідання в понеділок, 30 березня. Розглядатиметься так званий антиколомойський законопроєкт про гарантії неповернення банків колишнім власникам. Про це в Facebook повідомив нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Спочатку повідомлялося, що засідання пройде в суботу, проте пізніше його перенесли на понеділок, 9:00.

"Єдине питання порядку денного - закон про банки, 3260, і альтернативні до нього. Як мінімум буде цікаво", - зазначив Железняк.

Засідання заплановано на 17:00.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді оновлений законопроєкт №3260 щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності. Його прийняття є однією з вимог Міжнародного валютного фонду.

Законопроєкт називають "антиколомойським", оскільки поки що найбільше значення він має для державного Приватбанку в протистоянні з колишнім власником, бізнесменом Ігорем Коломойським.

Депутат Верховної Ради Єгор Чернєв з президентської фракції "Слуга народу" заявив, що голосів за законопроєкт №3260 про гарантії неповернення колишнім власникам може не вистачити.

26 березня глава МВФ Крісталіна Георгієва назвала дві умови для виділення грошей Україні. Це прийняття закону про неповернення банків колишнім власникам і голосування за ринок землі.

При цьому вона повідомила, що сума нової кредитної програми може бути більша, ніж 5,5 млрд доларів, про які домовлялися в 2019 році.

Україна ще на початку грудня 2019 року попередньо домовилася з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми розширеного фінансування на $5,5 млрд. Остаточне рішення має прийняти рада директорів Фонду після виконання Києвом останніх попередніх заходів, в тому числі ухвалення низки законів.

Одним з них і є законопроєкт про окремі питання функціонування банківської системи, який повинен усунути виниклі під час очищення банківської системи законодавчі прогалини і виключити повернення Приватбанку колишнім власникам.

Передбачалося, що попередні заходи будуть виконані в січні-початку лютого, що дозволить винести українське питання на раду директорів МВФ в лютому. Однак Рада тільки почала розглядати в другому читанні законопроєкт про ринок землі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram