ГоловнаПолітика

ОБСЄ продовжила мандат місії в Україні до 2021 року

Українське зовнішньополітичне відомство вимагає від Росії забезпечити доступ СММ у Крим.

ОБСЄ продовжила мандат місії в Україні до 2021 року
Фото: Макс Левин

Мандат Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі в Україні подовжено на один рік - 31 березень 2021 року.

Про це повідомляє пресцентр Міністерства закордонних справ України.

Відзначається, що держави учасниці ОБСЄ також погодилися істотно збільшити бюджет місії для посилення її моніторингових можливостей.

"МЗС України вітає рішення Постійної Ради ОБСЄ про продовження мандата СММ ОБСЄ в Україні ... Завдяки зазначеним рішенням СММ зможе і надалі інформувати міжнародну спільноту про факти, які підтверджують військову присутність Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України", - заявили в МЗС.

Також в МЗС очікують, що місія ОБСЄ продовжить роботу, спрямовану на сприяння мирному врегулюванню конфлікту на Донбасі, який почала в 2014 році Російська Федерація.

Українське зовнішньополітичне відомство вимагає від Росії забезпечити доступ СММ в Крим.

"Засуджуємо той факт, що шість років поспіль Російська Федерація, грубо порушуючи мандат СММ, відмовляє місії в доступі до тимчасово окупованого РФ Кримського півострова. Вимагаємо виконати численні резолюції міжнародних організацій щодо забезпечення доступу СММ в Крим і припинити кампанію із залякування спостерігачів місії на тимчасово окупованих частинах Донбасу", - йдеться в коментарі МЗС України.

При цьому в МЗС нагадали, що мандат СММ поширюється на всю територію України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Автономну Республіку Крим та місто Севастополь.

Місія працює в Україні з березня 2014 року. СММ ОБСЄ є неозброєною цивільною місією, яка спостерігає за ситуацією в усіх регіонах України. Вона регулярно готує звіти про обстановку в країні, а також бере участь в переговорах між сторонами конфлікту на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram