ГоловнаПолітика

Тільки політично поінформовані громадяни зможуть проголосувати і за список партії, і за кандидата, - Айвазовська

"Виборця штовхають на пролонгацію традиції голосування за політичний бренд"

Тільки політично поінформовані громадяни зможуть проголосувати і за список партії, і за кандидата, - Айвазовська
Фото: Макс Требухов

Враховуючи форму бюлетеня, найбільша кількість виборців на наступних парламентських виборах проголосує за весь список партій, а не за конкретного кандидата із цього списку. Про це заявила заявила координаторка Громадянської мережі Опора Ольга Айвазовська в інтерв'ю LB.ua.

"Форма виборчого бюлетеня, визначена у (виборчому - LB.ua) кодексі, буде виглядати так, що тільки експерти або політично поінформовані громадяни зможуть проголосувати і за список політичної партії, і за кандидата. Чому? Тому що бюлетень буде досить великим і складним", - сказала вона.

"Виборці будуть ставити "галочку" навпроти певної партії, тобто проголосують за список у цілому, а якщо захочуть надати преференції конкретному кандидату, то потрібно буде спуститися вниз бюлетеня, знайти окремий квадратик і вписати номер цього кандидата. Очевидно, найбільша кількість виборців поставить "галочку" тільки навпроти всього списку", - зазначила Айвазовська, додавши, що "це була ціна компромісу між парламентськими групами заради голосування за кодекс у цілому".

За словами Айвазовської, відкриті списки у виборчому кодексі "не настільки відкриті, як очікувало суспільство, експертне середовище і, очевидно, президент".

"У його (президента - LB.ua) вето серед іншого було чітко зафіксовано, що виборча система повинна бути більш відкритою. Але народні депутати зробили її ще закритішою. Замість десяти вони закріпили дев'ять мандатів (у виборчому кодексі, прийнятому попереднім скликанням парламенту, було закріплено 10 місць у списку партій, - LB.ua), що отримають насамперед представництво в парламенті", - розповіла вона.

"Хочу також звернути вашу увагу, що в кодексі з'явилася норма про 25% голосів від ваги мандата - виборча квота, яку потрібно набрати персонально кандидату в регіональному окрузі, щоб почати рухатися за цим списком. Тобто це такий внутрішній бар'єр. Наприклад, якщо на останніх парламентських виборах квота була трохи більше за 28 тис., то в регіональному окрузі кандидату потрібно набрати не менше від семи тисяч, щоб просто мати можливість переміститися вище за рейтингом. А кількість кандидатів у регіональному списку може бути досить велика", - сказала Айвазовська.

"Таким чином, виборця по суті штовхають на пролонгацію традиції голосування за політичний бренд, а не за кандидатів у списку", - додала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram