ГоловнаПолітика

Розгляд апеляції на вирок нацгвардійцю Марківу в Італії заблоковано через коронавірус

Апеляційний процес мав початися в центрі Ломбардії - Мілані.

Розгляд апеляції на вирок нацгвардійцю Марківу в Італії заблоковано через коронавірус
Виталий Маркив во время суда
Фото: Радио Свобода

У Мілані, центрі італійського регіону Ломбардія, через коронавірус заблоковано початок апеляційного процесу щодо українського нацгвардійця Віталія Марківа.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"На апеляційному процесі суд присяжних складається не просто із суддів, а з присяжних, пересічних людей, тому через обмежувальні заходи процес заблоковано", - сказала одна з адвокатів засудженого Донателла Рапетті.

Сторона захисту подала апеляційне клопотання до суду в листопаді 2019 року. Тоді юристи мали надію, що розгляд апеляційної справи розпочнеться навесні. Зараз, за словами Рапетті, можна сподіватися на червень, але все залежить від епідемічної ситуації.

Через епідемію COVID-19 в Італії і введення надзвичайних заходів щодо нерозповсюдження вірусу влада ухвалила рішення припинити діяльність судових органів до 31 березня.

До того ж регіон Ломбардія і його адміністративний центр Мілан з 8 березня оголошено "червоною зоною" на карантині. Там закрито навчальні, культурні, розважальні заклади, не працює багато установ, а людей закликають залишатися в домівках і не виходити без особливої потреби.

Карантин через коронавірус призвів до тюремних бунтів в Італії. В'язні захопили лазарет і наїлися наркотиків. Кілька людей померли від передозування.

30-річний старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків відбуває покарання в тюрмі поблизу Мілана після того, як у липні минулого року суд першої інстанції засудив його до 24 років ув'язнення. Марків перебуває під вартою з дня арешту в Болоньї 30 червня 2017 року.

У листопаді 2019 року Україна подала апеляцію у справі Марківа.

У The New York Times вийшов матеріал, у якому повідомлялося, що італійський суд використовував фейкові статті російських і сепаратистських ЗМІ у справі Віталія Марківа.

У січні 2020-го Рада прийняла заяву щодо кримінального переслідування нацгвардійця Марківа в Італії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram