ГоловнаПолітика

Україна передала список з понад 200 прізвищ для майбутнього обміну полоненими, - Зеленський

Дата обміну поки не визначена.

 Україна передала список з понад 200 прізвищ для майбутнього обміну полоненими, - Зеленський
Фото: president.gov.ua

Українська сторона в Мінську передала список з понад 200 прізвищ для майбутнього взаємного звільнення утримуваних осіб.

Про це президент Володимир Зеленський повідомив в інтерв'ю турецькому телевізійному каналу "ТРТ".

Крім того, він розповів про подальші кроки до миру на Донбасі, інформує пресслужба глави держави.

"Ми передали в Мінську список з понад 200 осіб. Це дуже важливо. Ми дізналися імена цих людей, де вони перебувають. Ми не знаємо, коли і з яких регіонів ми повернемо цих людей, але ми, безумовно, прагнемо до цього", - заявив президент.

При цьому Зеленський зазначив, що деякі люди, яких Україна хоче обміняти, могли вже померти.

"Деяких катували, ми не знаємо, хто є. Але, на жаль, знаємо, що зможемо повернути тільки тіла деяких з цих людей. У Мінській групі є люди, які працюють над усіма цими питаннями", - сказав президент.

Також Зеленський зазначив, що зараз йде обговорення з Російською Федерацією питання прав кримських татар, які перебувають на території окупованого Криму.

Президент підкреслив, що необхідно використовувати всі дипломатичні засоби для припинення війни і повернення людей.

"Дуже важливо говорити про місця розведення військ. Я маю на увазі те, що в минулому році ми визначили три гуманітарні зони розведення. Є ще три точки, про які ми говоримо", - зазначив Володимир Зеленський.

У той же час, за його словами, найскладнішим в переговорах залишається питання Криму, але без нього говорити про територіальну цілісність України неможливо.

"Коли я брав участь в нормандській зустрічі, я піднімав це питання, але всі говорили про Донбас, про те, як зупинити війну на Донбасі. Криму не було, ні в одній домовленості не було. Крим для нас - стратегічне питання. Ми не можемо говорити про територіальну цілісність України, не обговорюючи питання Криму", - додав Зеленський.

Попередній великий обмін утримуваними особами між Україною та контрольованими Росією донецькими і луганськими бойовиками відбувся 29 грудня 2019 року. На підконтрольну територію повернулися 76 громадян. У свою чергу на тимчасово окуповані території доставили 127 осіб, 14 відмовилися повертатися до бойовиків.

Раніше глава МЗС Вадим Пристайко допустив, що новий обмін полоненими відбудеться до зустрічі лідерів "нормандської четвірки", що запланована на квітень. За його словами, під час обміну Україна розраховує повернути до 200 чоловік.

Дата обміну поки не визначена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram