ГоловнаПолітика

У Росії трьох фігурантів справи "Хізб ут-Тахрір" доставили до суду з температурою

До кінця засідання всіх обвинувачених видалили із зали суду за порушення регламенту.

У Росії трьох фігурантів справи "Хізб ут-Тахрір" доставили до суду з температурою
В зале суда
Фото: Крымская солидарность

У Південному окружному військовому суді Ростова на-Дону 4 березня пройшло 27-ме засідання у справі "Хізб ут-Тахрір", на якому продовжився допит секретного свідка, повідомляє кореспондент LB.ua.

За словами адвоката Лілі Гемеджі, трьох фігурантів справи доставили до суду з температурою.

"Сьогодні в залу суду доставили трьох наших підзахисних з підвищеною температурою. У мого підзахисного Сервера Мустафаєва температура була близько 38 градусів. Він скаржився на запаморочення. Також Сейран Салієв третє засідання бере участь з температурою. Вчора ввечері після засідання у Мемета Білялова в СІЗО температура піднялася майже до сорока", - розповіла Ліля Гемеджі.

Також сторона захисту вкотре скаржиться на якість сухпайків, виданих фігурантам справи на час участі в судовому засіданні.

"Засідання почалося близько 11:00, відповідно наших підзахисних вивели з камер близько 8:00. А закінчилося засідання о 20:45. Весь цей час хлопці, деякі з температурою, перебували в суді. У СІЗО їм видали їжу - неупакований шматок хліба і якусь консерву, яку конвой у них відібрав, оскільки за інструкцією конвою - вони не мають права допускати в залу суду з консервами. Крім того, враховуючи що хлопці хворі на ГРВІ, під час якої необхідно багато пити, сьогодні вони весь день провели без їжі, тому що її їм просто не видали", - додала адвокат.

Ліля Гемеджі також зазначає, що допит секретного свідка тривав понад чотири години, що суперечить нормам КПК. А до кінця засідання всіх обвинувачених видалили із зали суду за порушення регламенту.

"Важливий момент: суд сьогодні без перерви близько чотирьох годин допитував секретного свідка. Без перерв - це прямо суперечить нормам КПК і є порушенням закону. Крім того, суд часто знімав питання наших підзахисних, і коли вони почали висловлювати свої заперечення, суд почав видаляти їх із зали суду", - резюмувала Гемеджі.

Раніше український омбудсмен Людмила Денісова заявила про тортури політв'язнів кримських татар у судах.

Денісова повідомила, що напередодні засідання у політв'язнів піднялася температура до 40 градусів і був сильний біль у м'язах, але їм зробили жарознижувальні уколи і все одно відправили на суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram