ГоловнаПолітика

Київ перейменував парк Островського на честь українського поета Зерова

Миколу Зерова розстріляли 1937 року.

Київ перейменував парк Островського на честь українського поета Зерова
Фото: kievzelenbud.com

Київська міська державна адміністрація перейменувала парк імені радянського письменника Миколи Островського в Солом'янському районі столиці на "Парк імені Миколи Зерова".

Про це повідомляється на сайті КМДА.

Микола Зеров - український поет, літературознавець, літературний критик, полеміст, лідер "неокласиків", майстер сонетної форми та перекладач античної поезії. У 1936 році його відправили на заслання на Соловки, а в 1937 році - розстріляли.

Цей парк розташований уздовж Повітрофлотського проспекту між вулицями Солом'янська і Преображенська. Він був закладений в 1961 році, його площа - 4,11 га.

Микола Островський - радянський письменник, автор роману "Як гартувалася сталь". У 1971 році в парку був встановлений пам'ятник Островському, який був демонтований відповідно до закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої діяльності".

Нагадаємо, в квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів, заборонивши їх пропаганду і символіку. Закон забороняє публічне використання символіки таких режимів, встановлюється обов'язок перейменування населених пунктів, об'єктів топоніміки, організацій і торгових марок.

У рамках декомунізації в Україні були перейменовані більш ніж тисяча населених пунктів та понад 51 тисяча вулиць, площ, скверів (станом на кінець 2016 року). Також були демонтовані кілька тисяч пам'ятників і пам'ятних знаків, зокрема понад 1300 - встановлених на честь Леніна.

У липні минулого року біля Конституційного Суду в Києві пройшла акція протесту проти можливого скасування декомунізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram