ГоловнаПолітика

Загороднюк: зупиняти ракетні проєкти "Нептун" і "Вільха" не збираємося

Міністр назвав спекуляцією чутки про закриття "ракетної програми".

Загороднюк: зупиняти ракетні проєкти "Нептун" і "Вільха" не збираємося
Фото: turchynov.com

Міністр оборони Андрій Загороднюк в інтерв'ю LB.ua прокоментував чутки про закриття ракетної програми в Україні.

За його словами, це спекуляції, оскільки насправді ракетної програми в Україні немає і ніколи не було. "Повертаючись до питання про ракетну програму - її не існує. І ніколи не було. Так сталося. Ми тільки розробляємо концепцію розвитку нашої ракетної галузі", - сказав міністр.

У той самий час він підкреслив, що окремі ракетні проєкти, такі як "Нептун" і "Вільха", фінансуються і зупиняти їх не збираються.

"Щодо "Нептуна": цього року ми повинні закрити конструкторську розробку і поставити його на озброєння, фінансовий ресурс на це передбачено. Точно так само і з "Вільхою", - сказав Загороднюк.

"Якщо коротко, на ракетне озброєння ми плануємо витратити на 300 млн гривень більше, ніж минулого року. Це не зовсім схоже на «закриття програми». Думаю, це була якась інформаційна кампанія проти нас", - сказав він.

Нагадаємо, що ракетна система залпового вогню "Вільха" - розробка конструкторів Державного підприємства "Державне київське конструкторське бюро Луч". Улітку 2019 року Україна випробувала модернізовані ракети "Вільха-М" з максимальною дальністю 130 кілометрів.

Мобільний комплекс крилатих ракет "Нептун" також випробували торік. У РНБО повідомляли, що під час випробувань крилата ракета виконала унікальне за складністю польотне завдання: пролетівши понад 100 км у напрямку моря, зробила розворот на 180 градусів і на зворотному шляху точно уразила ціль.

Боєприпасом для "Нептуна" виступає новітня крилата ракета Р-360, яка здатна вражати надводні та наземні цілі на відстані понад 300 км.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram