ГоловнаПолітика

У США засудили незаконні дії РФ у Криму (Заява)

США закликали Росію звільнити всіх українців, яких вона неправомірно позбавила волі.

У США засудили незаконні дії РФ у Криму (Заява)
Майкл Помпео
Фото: president.gov.ua

27 лютого, в шості роковини анексії українського Криму Росією, США знову заявили, що Крим - це Україна. У відповідній заяві держсекретаря Майка Помпео сказано, що США засуджують незаконні дії РФ у Криму і її постійні агресивні дії проти України.

«Як це зазначено в нашій Кримській декларації від липня 2018 року, США не визнають і ніколи не визнають претензій Росії на суверенітет над цим півостровом. Ми закликаємо Росію припинити окупацію Криму. Окупація Криму Росією і посилення мілітаризації півострова є загрозою для нашої спільної безпеки», - наголошено в заяві.

За словами Помпео, російська окупаційна влада продовжує наступ на права людини і основні свободи, жорстоко замовчуючи критику в громадянському суспільстві і медіа, а також обмежуючи релігійну свободу.

Також США підтримали кримськотатарську громаду: «Росія позбавила волі понад 80 осіб із Криму, у тому числі представників кримськотатарської громади, декого навіть катували, за мирне протистояння окупації. У домівках і мечетях членів кримськотатарської громади досі проводять безпідставні обшуки, органи окупаційної влади ведуть за ними спостереження і залякують їх, обмежують їхні культурні заходи і криміналізують їхній представницький орган - Меджліс».

Зазначають, що РФ примусово призвала до своїх збройних сил майже 20 тис. кримчан, порушуючи міжнародне законодавство. Окупаційна влада жорстко обмежує свободу віросповідання, безпідставно звинувачуючи віруючих в тероризмі, а також РФ захопила собор Православної церкви України в Сімферополі.

США закликали Росію звільнити всіх українців, яких вона неправомірно позбавила волі, щоб помститися за мирне інакомислення, а також припинити порушення основних свобод у Криму.

«І через шість років Росія продовжує керуватися брехнею і дезінформацією в своїй невдалій спробі узаконити те, що поза законом. Її зусилля приречені на провал. Світ ніколи не забуде безпричинне вторгнення Росії в Україну», - йдеться в заяві.

США засудили незаконні дії РФ у Криму і її постійні агресивні дії проти України, в тому числі на Донбасі. Зазначено, що Америка й надалі буде підтримувати санкції проти Росії, поки вона не поверне контроль над Кримом Україні і повністю не виконає своїх зобов'язань у рамках Мінських угод.

Нагадаємо, 26 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ про заснування Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим і міста Севастополя.

Він зазначив, що повернення півострова є не тільки метою і мрією України, а й запорукою безпеки на планеті. "Це відновлення віри в міжнародне право, віри в справедливість", - сказав президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram