ГоловнаПолітика

Пристайко запропонував створити міжнародний форум для повернення Криму

"І нехай спочатку без Росії - ми потім змусимо її сісти за стіл переговорів".

Пристайко запропонував створити міжнародний форум для повернення Криму
Фото: Рада ТВ

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко запропонував створити міжнародний форум з питань деокупації Криму і Севастополя.

Про це він сказав на форумі Age of Crimea в середу.

"Важкі бої і великі втрати на Донбасі у 2014-2015 роках змусили нас обмежити Мінські угоди тільки питаннями Донбасу. Можливо, це сприяло певній маргіналізації проблеми Криму, яка відійшла трохи на другий план у світовій політиці. Росія ж узагалі вважає, що Крим - це закрите питання, яке не підпадає під розгляд", - сказав міністр.

При цьому Пристайко зазначив, що в Мінських угодах ніде не сказано про зняття питання Криму з порядку денного.

"Підхід "Спочатку Крим - потім Донбас", я вірю, не є розумним, понад те - вкрай хибним. Крим повинен звучати на всіх міжнародних майданчиках, у переговорах із Росією, на форумах безпеки. Якісні зрушення могли б бути в разі створення окремого кримського міжнародного форуму. І нехай спочатку без Росії - ми потім змусимо її сісти за стіл переговорів", - сказав міністр.

Він також заявив про необхідність продовжити і посилити санкційний тиск на Росію.

"Дієві санкції, безумовно, дорого коштують. Але війна і дискредитація основних положень і принципів міжнародного права - ще дорожчі", - сказав міністр.

Пристайко додав, що спроби перезавантажити відносини з Росією без виконання нею висунутих вимог тільки підстьобують її до нових військових авантюр.

Міністр також назвав хибною думку про те, що Крим може бути втрачений для України назавжди.

"Ми знаємо, що Росія - величезна країна з величезною армією. Але її анахронічна, побудована на фальшивих імперських міфах політика історично приречена. Якщо будемо впевнені у своїх силах і силах міжнародної демократії, якщо наполегливо і цілеспрямовано будемо боротися за справедливість і національну гідність, ми обов'язково переможемо", - сказав Пристайко.

Нагадаємо, в березні 2014 року Росія незаконно анексувала Крим, ухваливши відповідний договір, а також закон про процедуру входження Криму і Севастополя до складу РФ. Обидва документи були прийняті нижньою палатою російського парламенту - Державної Думою. Україна і світова спільнота не визнають входження Криму до складу РФ.

15 вересня 2015 року Верховна Рада встановила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя 20 лютого 2014 року.

26 лютого в Україні відзначають День спротиву Криму окупації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram