ГоловнаПолітика

Зеленський заснував День спротиву російській окупації Криму

Війна закінчиться на Донбасі, а мир запанує в Криму.

Зеленський заснував День спротиву російській окупації Криму
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав указ про заснування Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Про це він оголосив у середу на форумі Age Of Crimea Forum 2020.

"Шість років тому в Сімферополі пройшло найбільше зібрання на підтримку цілісності і єдності нашої держави. Віддаючи данину мужності та героїзму всіх учасників мітингу, сьогодні підписую указ про День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Цей день буде відзначатися щорічно 26 лютого" , - повідомив президент.

Він зазначив, що повернення півострова є не тільки метою і мрією України, а й запорукою безпеки на планеті. "Це відновлення віри в міжнародне право, віри в справедливість", - сказав президент.

"Цей день обов'язково настане, і наш чемпіон Олександр Усик проведе бій у Судаку, Джамала дасть концерт у Коктебелі, Олег Сенцов представить нову стрічку в Ялті. А Меджліс кримськотатарського народу зможе повернутися до Сімферополя, на вулицю Шмідта, в будинок №2, у свою рідну і законну будівлю. Ми обов'язково відзначимо цей день біля пам'ятника Лесі Українці в Ялті і Ісмаїлу Гаспринському в Сімферополі. Усе це обов'язково буде", - сказав він.

Зеленський додав, що війна закінчиться на Донбасі, а мир запанує в Криму.

Президент підкреслив, що повернення Криму – це безспірна частина нашої національної ідеї.

"6 років тому Росія анексувала Крим. 6 років тому наше життя змінилося: ми зрозуміли, що живемо у світі, де меморандуми, на жаль, майже нічого не варті, а система міжнародного права та світової безпеки недосконала і вразлива.

Сьогодні ми робимо все можливе, щоб припинити війну на Донбасі і не втрачати щодня найкращих українців. На це направлені всі наші зусилля. Та це не означає, що Крим знімається з порядку денного чи може стати ціною миру на Донбасі, миру в Україні", - додав президент.

Нагадаємо, що 26 лютого 2014 року близько 7-8 тисяч жителів півострова під українськими і кримськотатарськими прапорами зібралися на мітинг за єдину Україну. По інший бік з ініціативи партії "Русское единство" вийшли мітингувати близько 3-4 тисяч активістів з російськими і кримськими триколорами. Масовий мітинг переріс у бійку. Протистояння закінчилося тим, що представники кримськотатарського народу, яких було вдвічі більше, витіснили з площі перед Верховною Радою проросійських опонентів. Через тисняву двоє людей загинули, кілька десятків отримали травми.

Заплановане на цей день засідання парламенту, на якому депутати збиралися розглянути питання відставки уряду донецько-макіївського Анатолія Могильова і призначити дату референдуму про незалежність автономії, не відбулося через відсутність кворуму.

Однак у ніч на 27 лютого російські силовики взяли під контроль будівлі Верховної Ради і Ради міністрів Криму.

З 2017 року в Києві почали проводити акції з нагоди тоді ще неофіційного Дня спротиву Криму російській окупації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram