ГоловнаПолітика

У "Слузі народу" назвали закон про нацменшини одним із пріоритетів Ради

Його вимагають положення закону про державну мову.

У "Слузі народу" назвали закон про нацменшини одним із пріоритетів Ради
Фото: Макс Требухов

Представниця Верховної Ради в Конституційному Суді, заступниця голови комітету з правової політики Ольга Совгиря заявила, що законопроєкт про національні меншини та корінні народи є одним із пріоритетних для парламенту.

Про це вона сказала на Форумі реформ "На шляху до Вільнюса", який проходить у вівторок у Києві.

Нардепка нагадала, що Конституційний Суд розглядає закон про українську мову, ухвалений попереднім парламентом.

"Цей закон приймали в розрахунку на те, що він діятиме у зв'язці з законопроєктом про національні меншини. Розробка і прийняття законопроєкту про національні меншини і корінні меншини також є одним з пріоритетних завдань парламенту 9-го скликання", - зазначила Совгиря.

Нагадаємо, в грудні 2019 року Венеціанська комісія ухвалила висновок щодо українського закону про державну мову. У ньому наголошується, що в деяких областях закон про державну мову передбачає використання мов меншин паралельно з державною мовою, "посилаючись на очікуваний закон про меншини". Цей закон досі не прийнято, хоча він повинен був забезпечити необхідний баланс.

У зв'язку з цим експерти Ради Європи закликали Україну без затримок підготувати закон про меншини і розглянути можливість відкласти до прийняття цього закону виконання положень закону про державну мову, які вже набули чинності.

Крім того, новий закон про національні меншини необхідний, оскільки в січні 2020 року Верховна Рада затвердила новий закон про середню освіту з трьома мовними моделями для національних меншин. У ньому, зокрема, йдеться про те, що корінні народи (кримські татари, караїми та кримчаки) можуть навчатися рідною мовою всі 12 класів, тоді як у школах нацменшин більшість предметів повинні викладати українською.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram