ГоловнаПолітика

Українці, які працюють на круїзному лайнері Diamond Princess, відмовилися від евакуації на батьківщину

Двоє з 25 громадян України, які є членами екіпажу судна, перехворіли на коронавірус.

Українці, які працюють на круїзному лайнері Diamond Princess, відмовилися від евакуації на батьківщину
Фото: EPA/UPG

Майже всі громадяни України, які працюють на круїзному лайнері Diamond Princess, не хочуть, щоб їх евакуювали в Україні.

Про це Громадському радіо розповів начальник відділу менеджменту кризових ситуацій Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ Максим Коваленко.

"Їх зобов'язання визначаються договором, також враховуються їхні побажання. Зараз 24 з них повідомили, що не мають наміру повертатися в Україну. Ще з одним українцем установлюється контакт", - заявив він.

У той самий час Коваленко додав, що якщо українці передумають, то в такому разі українські відомства "планують вживати відповідних заходів".

Нагадаємо, що Японія ізолювала круїзний лайнер Diamond Princess з майже 4 тис. пасажирів на борту після того, як у 80-річного китайця виявили інфікування коронавірусом нового типу. Пасажири і члени екіпажу, у яких не виявили коронавірус, мусили залишатися на кораблі мінімум 14 днів.

19 лютого частково закінчився карантин, пасажирів почали спускати на берег. Тих, у кого не виявили вірус, але хто перебував у кабінах з інфікованими людьми, залишать на додатковий карантин. Оператор судна вирішить, коли не інфікований екіпаж зможе покинути судно.

9 і 10 лютого стало відомо про інфікування COVID-19 двох українців - чоловіка і жінки - членів екіпажу. Спочатку тест на наявність COVID-19 виявився позитивним у чоловіка, його госпіталізували в Токіо.

Через кілька днів повідомили про те, що захворіла 37-річна українка. У неї захворювання теж почалося безсимптомно.

20 лютого голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив, що обоє громадян України, які заразилися коронавірусом на лайнері Diamond Princess, успішно одужали.

Того ж дня директор Департаменту консульської служби МЗС України Сергій Погорельцев заявив, що українці ще не проходили тесту на одужання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram