ГоловнаПолітика

Фігурант справи про сепаратизм претендує на посаду судді КСУ

Колишній мер Дружківки вже подав декларацію.

Фігурант справи про сепаратизм претендує на посаду судді КСУ
Валерий Гнатенко
Фото: 06267.com.ua

Депутат Верховної Ради Валерій Гнатенко претендує на пост судді Конституційного Суду.

Про це свідчить його декларація, оприлюднена в реєстрі Національного агентства з питань запобігання корупції.

Конституційний Суд України складається з 18 суддів, але зараз у ньому є три вакансії: дві за квотою Ради й одна - за квотою З'їзду суддів.

Гнатенко задекларував житловий будинок площею 438,9 кв. м і земельну ділянку площею 3160 кв. м у Дружківці, а також земельну ділянку в Лимані площею 400 кв. м.

Доходи депутата в 2019 році становили 411 тисяч гривень зарплати на посаді мера Дружківки, 167 тисяч гривень зарплати у Верховній Раді, 107 тисяч гривень пенсії і 46 тисяч гривень банківських відсотків. Ще 157 тисяч гривень він отримав у Верховній Раді на відшкодування витрат, пов'язаних із виконанням депутатських повноважень.

Його дружина заробила ще близько 100 тисяч гривень.

На рахунках у банках сім'я Гнатенків зберігає 470 тисяч гривень.

Нагадаємо, мер Дружківки Валерій Гнатенко став депутатом у 2019 році, перемігши на 49-му мажоритарному окрузі.

За даними Служби безпеки України, він фігурує в кримінальній справі щодо дій керівництва міста в 2014 році.

Відзначають, що СБУ розслідує справу за ст. 109 Кримінального кодексу (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і ст. 110 КК (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). У спецслужбі не повідомили про процесуальний статус Гнатенка, а також про те, на якому етапі перебуває слідство.

Гнатенко відомий тим, що називав учасників Революції Гідності "неробами, які скачуть, поки ми працюємо".

Коли в травні 2014 року Дружківку захопили російські бойовики, він не заперечував проти встановлення прапора "ДНР". Під час окупації Гнатенко залишався на посаді, керував містом і підтримав проведення "референдуму".

Газета "Дружківський робітник", яку фінансує міськрада, виходила з прапором "ДНР". У ній, наприклад, друкували "Акт про проголошення державної самостійності ДНР". Коли українські військові повернули місто під контроль, Гнатенко зумів втриматися на посаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram