ГоловнаПолітика

Арбітраж у Гаазі підтвердив свою юрисдикцію у справі України проти Росії з морського права (оновлено)

Справа стосується будівництва Керченського мосту і зупинення українських кораблів.

Арбітраж у Гаазі підтвердив свою юрисдикцію у справі України проти Росії з морського права (оновлено)
Фото: Укринформ

Арбітражний трибунал в Гаазі підтвердив свою юрисдикцію розглядати позов України проти Росії про порушення РФ Конвенції ООН з морського права.

Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

"Справа з морського права рухається далі! Арбітражний суд у Гаазі підтвердив свою юрисдикцію розглядати позов України в частині Азовського моря і Керченської протоки, а також викрадення наших природних ресурсів", - написав Пристайко у твіттері.

За його словами, насамперед це стосується незаконного будівництва Росією моста через Керченську протоку і незаконного зупинення суден, що прямують в українські порти Маріуполя і Бердянська.

Оновлення 22:32.  У МЗС України прокоментували рішення Гаазького трибуналу у справі про морську агресію РФ.

В українському зовнішньополітичному відомстві зазначили, що 21 лютого трибунал відхилив позицію Росії про відсутність її юрисдикції у справі України і встановив, що він розгляне важливі аспекти вимог України, зокрема пов'язані з порушеннями Росією Конвенції ООН з морського права (UNCLOS) в Керченській протоці та Азовському морі.

"Трибунал погодився з Україною, що вимога Росії про статус внутрішніх вод не є належним приводом для оскарження юрисдикції, це питання потрібно вирішувати на стадії розгляду справи по суті. Рішення означає необхідність здійснення юридичної експертизи незаконного будівництва Росією Керченського мосту і зупинення суден в Азовському морі, які завдають шкоди міжнародному судноплавству", - йдеться в повідомленні.

У МЗС також зазначили, що після відповідного рішення Україна здійснюватиме підготовку для належного представлення справи по суті перед арбітражним трибуналом. Слухання по суті пройдуть після вивчення трибуналом письмових подань сторін.

"Сьогоднішня перемога - це ще один успіх для України в притягненні Росії до відповідальності за її порушення міжнародного права", - наголосили в МЗС.

Вказується, що рішення Арбітражного трибуналу оприлюднять після того, як Україна і РФ висловлять свої можливі заперечення щодо наявності в тексті рішення конфіденційної інформації, але не пізніше, ніж через 21 день після його ухвалення.

Нагадаємо, 14 вересня 2016 року Україна подала окремий позов проти РФ за порушення країною-окупантом Конвенції ООН з морського права 1982 року. У травні 2017 року пройшло перше засідання трибуналу, де був створений арбітраж, 19 лютого 2018 року Україна подала свої докази.

У МЗС України заявляли, що мають намір домагатися визначення статусу Керченської протоки як міжнародної.

У травні 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права наказав РФ звільнити українських моряків і судна, затримані в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року. Однак Росія заявила, що трибунал не має юрисдикції для розгляду керченського інциденту, і тому не брала участі у розгляді справи та не висловлювала готовності виконувати розпорядження суду.

У червні Гаазький суд завершив слухання за позовом України про порушення Росією морського права. Арбітражний трибунал почав обговорення справи по суті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram