ГоловнаПолітика

ВАКС відмовився пом'якшити запобіжний захід для Бернацької

Колишня чиновниця повинна внести 7 млн гривень застави.

ВАКС відмовився пом'якшити запобіжний захід для Бернацької
Фото: Макс Требухов

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відмовилася пом'якшити запобіжний захід для колишньої першої заступниці міністра юстиції Наталії Бернацької.

Про це повідомив пресцентр судової влади України.

4 лютого Бернацькій призначили заставу в розмірі 7 млн гривень у справі "Золотого мандарина". Колишню чиновницю зобов'язали здати закордонні паспорти і не спілкуватися з іншими підозрюваними, свідками в справі.

Адвокати Бернацької подали апеляційні скарги, але колегія суддів ВАКС вирішила залишити чинною попередню постанову слідчого судді.

Нагадаємо, за даними слідства, у вересні 2013 року представник компанії "Золотий Мандарин Ойл", підконтрольної екснардепу "Народного фронту" Георгію Логвинському, за його безпосередньою вказівкою підготував і направив до Європейського суду з прав людини заяву про стягнення з України 54,179 млн гривень як невиплаченої заборгованості з боку ПАТ "Київенерго".

Слідство стверджує, що в цей час у "Золотого Мандарина" вже було позитивне рішення українського суду, щодо реалізації якого компанія не зверталася до виконавчої служби. Про цей факт європейський суд не повідомили. Компанія також відступила право вимоги до "Київенерго" на користь іншої приватної компанії, також афілійованої з Логвинським.

Надалі, за версією слідства, колишній народний депутат домовився з керівництвом Міністерства юстиції, відтак за його сприяння урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ підготував декларацію щодо дружнього врегулювання спору. На цій підставі в лютому 2016 року Міністерство юстиції України перерахувало борг. За версією правоохоронців, таким чином державному бюджету було завдано збитків більш ніж на 54 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram