ГоловнаПолітика

Гончарук: економіка в Україні зростає швидше, ніж у Європі

Прем'єр заявив про поліпшення макроекономічної ситуації.

Гончарук: економіка в Україні зростає швидше, ніж у Європі
Фото: Макс Требухов

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що економіка в Україні зростає швидше, ніж у Європі.

Про це він сказав під час звіту перед депутатами Верховної Ради.

"За осінь, якщо хтось не помітив, абсолютно всі рейтингові агентства поліпшили суверенні рейтинги України. І те саме відбуватиметься навесні, якщо буде збережений той курс, який ми з вами взяли", - повідомив прем'єр.

"Тобто ситуація макро продовжує поліпшуватися. Економіка зростає. Зростає швидше, ніж у Європі. У четвертому кварталі темпи зростання знизилися - це правда. Це зумовлено абсолютно об'єктивними факторами. Наприклад, у нас значно дешевший газ, ніж минулої зими. Наприклад, у нас набагато менше виробленої і спожитої електроенергії і вона набагато дешевша, ніж минулої зими. Наприклад, жовтень і листопад були дуже невдалими з погляду кон'юнктури зовнішніх ринків для нашої промисловості", - сказав Гончарук.

Нагадаємо, що в четвертому кварталі 2019 року економіка України виросла лише на 1,5%, що стало найнижчим квартальним зростанням із початку 2016 року.

Остаточних даних за рік ще немає. Але за оцінками НБУ і Мінекономіки, ВВП виріс на 3,3%. Приблизно таке саме зростання було зафіксовано і 2018 року.

Економіка Євросоюзу зростає повільніше, але багато європейських країн (у тому числі сусіди України) окремо демонструють значно більші темпи, ніж Україна. Наприклад, економіка Польщі у 2018 році зросла на 5,1%, у 2019 році - на 4,0%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram