ГоловнаПолітика

Перший заступник голови Тернопільської облради назвав геноцидом рішення розмістити в регіоні евакуйованих з Китаю

Область не готова прийняти евакуйованих.

Депутати Тернопільської облради одноголосно підтримали заяву до керівництва країни про неприпустимість розміщення на території області евакуйованих з Китаю.

Фото: te-rada.org

"Ми, депутати Тернопільської обласної ради, не можемо допустити ситуації, яка ставить під загрозу здоров'я і життя населення області, і вимагаємо від вищих посадових осіб держави вжити невідкладних заходів реагування", - цитує пресслужба облради ухвалений на сесії документ.

На засідання 19 лютого було винесено єдине питання - про ситуацію, пов'язану з інформацією про розміщення на території області евакуйованих з Уханя українців, повідомляє пресслужба облради.

Перший заступник голови обласної ради, екснардеп від "Батьківщини" Василь Деревляний заявив, що рішення нинішньої влади поселити евакуйованих у густо населених районах є геноцидом українського народу.

Василь Деревляний
Фото: te-rada.org
Василь Деревляний

Згідно з повідомленням, Деревляний відзначив "порушення законодавства та дезінформацію суспільства під час ухвалення рішень щодо намірів уряду України розмістити на території Тернопільської області близько 100 осіб, евакуйованих з Китаю. Також заступник голови облради вказав на "абсолютну непідготовленість санаторію "Медобори" в селі Конопківка Теребовлянського району до прийняття евакуйованих з Китаю.

Голова Тернопільської ОДА Ігор Сопель заперечив, що рішення про розміщення людей на Тернопільщині погоджено.

Присутні в залі представники Микулинецької ОТГ висловили сумніви у правдивості сказаного.

Фото: te-rada.org

Начальник управління охорони здоров'я ОДА Володимир Богайчук акцентував на неможливості прийняти в області борт із Китаю. Він наголосив, що область потребує коштів на створення умов для надання медичних послуг інфікованим хворим.

За словами керівника обласного лабораторного центру МОЗ Оксани Чайчук, область повністю не готова для прийняття евакуйованих з Китаю. Однак, наголосила вона, необхідно зробити все, щоб підготуватися для надання таких медичних послуг.

Перед депутатами виступив представник МОЗ України. Він назвав метою перебування в області делегації міністерства "визначення умов для прийняття евакуйованих".

Керівник санаторію "Медобори" Василь Мартинюк наголосив, що без згоди громади очолюваний ним заклад не прийматиме евакуйованих з Китаю.

У результаті депутати облради підтримали рішення Микулинецької селищної ради від 18 лютого з вимогою не розміщувати евакуйованих з КНР громадян України в санаторії "Медобори" та Теребовлянської районної ради.

Нагадаємо, ввечері 19 лютого літак з українцями вилетів з Уханя. Він доставить з Китаю 48 громадян України та 27 іноземців: 8 громадян Аргентини, 5 - Домініканської Республіки, 5 - Еквадору, 4 - Сальвадору, 2 - Коста-Ріки і по 1 - Ізраїлю, Чорногорії та Панами.

На борт не пустили 4 людини із 77 заявлених: 3 з них українці і 1 - іноземка. Недопущені до евакуації перебувають під наглядом китайських лікарів і на постійному зв'язку з консульською службою.

Як відомо, пасажирів літака разом з екіпажем і представниками інших служб, залучених до евакуації, помістять на 14-денну обсервацію. Місце, де людей ізолюють, тримається в таємниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram