ГоловнаПолітика

Кислиця на Радбезі ООН продекламував Небензі "Хотят ли русские войны!"

Заступник голови МЗС України розкритикував прославляння Сталіна в Росії і згадав парад 9 травня.

Кислиця на Радбезі ООН продекламував Небензі "Хотят ли русские войны!"
Замминистра иностранных дел Украины Сергей Кислица на заседании Совбеза
Фото: Представительство Украины при ООН

Голова української делегації на засіданні Ради Безпеки ООН, заступник голови МЗС Сергій Кислиця продекламував постійному представникові РФ при ООН Василю Небензі вірш Євгена Євтушенка "Хотят ли русские войны!", розкритикувавши прославляння Сталіна в Росії і згадав парад 9 травня.

"І вже якщо сьогодні зайшлося про нового керівника Донецька з Іркутська, я хотів би нагадати про те, що років так 90 тому в маленькому сибірському містечку в Іркутській же області з романтичною назвою Зима в сім'ї балтійського німця Олександра Гангуса, сина Рудольфа Гангуса, народився син. Це був саме той поет, який, повернувшись з поїздки на Захід, у розпал Холодної війни написав відомий вірш "Хотят ли русские войны!". Це був Євген Євтушенко (він же Євген Гангус)", - сказав український дипломат.

"І я процитую:

Хотят ли русские войны?

[...] Спросите вы у тех солдат,

Что под берёзами лежат,

И вам ответят их сыны -

Хотят ли русские войны!" - зачитав Кислиця.

Він зазначив, що відповіддю на питання "Хотят ли русские войны!" в умовах сьогоднішньої Росії стане парад 9 травня на Красній площі.

"Коли ми побачимо: чи винесуть портрети Сталіна його учасники. Того самого Сталіна, який свого часу був винесений з Мавзолею, але, як видається, не з умів. "Но как из наследников Сталина вынести?" - написав той самий Євтушенко 1962 року і продовжив:

"Пусть мне говорят: «Успокойся...» -

спокойным я быть не сумею.

Покуда наследники Сталина

живы еще на земле,

мне будет казаться,

что Сталин еще в мавзолее".

"Сьогодні, коли в Росії набирає обертів прославляння Сталіна, коли його ім'я вибілюють, коли ростуть мов гриби пам'ятники цьому диктатору й убивці, авторові геноциду українського народу 1930-х років, я хочу спитати в російського представника: «Так хотят ли русские войны?!»", - резюмував український дипломат.

Нагадаємо, в Нью-Йорку відбулося засідання Ради Безпеки ООН з нагоди річниці підписання Мінських угод. Засідання скликала Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram