ГоловнаПолітика

Зеленський закликав світ не забувати про війну в Україні

"Не зовсім коректно говорити "війна в Україні". Це війна в Європі".

Зеленський закликав світ не забувати про війну в Україні
Фото: ТСН

Президент Володимир Зеленський під час виступу на 56-й Мюнхенській конференції з питань безпеки нагадав про війну в Україні, що триває вже майже шість років.

"Мене і 65 мільйонів українців на планеті бентежить той факт, що в річному звіті Мюнхенської безпекової конференції лише вісім згадок про Україну. І це, на жаль, найнижчий показник з початку війни і анексії Криму. У зв'язку з цим у мене як президента України, яка шостий рік поспіль захищає свій суверенітет і територіальну цілісність, виникає справедливе, на мій погляд, запитання: а чи не зарано всі почали заспокоюватися? Це, скажу відверто, небезпечна тенденція", - сказав Зеленський.

Він визнав, що в світі чимало гострих проблем і гарячих конфліктів, але "жодне питання не може втрачати актуальності, поки воно не буде остаточно вирішене".

"Я хочу звернути вашу увагу, що не зовсім коректно говорити "війна в Україні". Це - я знаю! - війна в Європі. І вона разом з анексією Криму вже триває стільки, як Друга світова війна, уявіть собі. Так, ми як ніхто інший прагнемо припинити цю війну. І ми будемо щасливі, коли згадки про Україну як зону небезпеки взагалі зникнуть з будь-яких міжнародних доповідей. Але це має відбутися тільки тоді, коли на Донбасі запанує міцний мир і Україна відновить свою територіальну цілісність в рамках міжнародно визнаних кордонів, коли до нас повернуться наші люди - наші, тому що вони українські - і всі українські території: і Донбас, і Крим", - сказав Зеленський.

З іншого боку президент заявив про певний оптимізм у зв'язку з тим, що "світові експерти помічають реальний прогрес у наближенні миру".

"У перший день свого президентства - вже не пам'ятаю, коли це було - я сказав відверто: не ми почали цю війну, але нам її закінчувати. І ми це зробимо", - заявив Зеленський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram