ГоловнаПолітика

Порошенко: ми залучимо всі правові механізми для відновлення фінансування телеканалу АТR

Політик закликав українців об'єднатися, щоб захистити кримськотатарський телеканал.

Порошенко: ми залучимо всі правові механізми для відновлення фінансування телеканалу АТR
Фото: eurosolidarity.org

П'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко має намір звертатися до правоохоронних органів через ситуацію з фінансуванням кримськотатарського телеканалу ATR.

Про це він заявив в ефірі телеканалу 13 лютого, інформує пресслужба партії.

"Я буду звертатися в правоохоронні органи, якщо це цілеспрямована державна політика зі знищення кримськотатарського каналу АТR. Я твердо переконаний, що тоді це означатиме не просто некомпетентність тих посадових осіб, які мали вирішити це питання, а це вже будуть елементи русифікації України, роботи на країну-агресора, яка займатиме зовсім іншу, кримінальну кваліфікацію та класифікацію. Звичайно, ми також не будемо залишатися осторонь, якщо ці підозри підтвердяться", - наголосив Порошенко.

Він пообіцяв найближчим часом підписати звернення до Кабінету Міністрів України, прем'єр-міністра, міністра фінансів, культури і дати свої пропозиції.

"Оскільки як я розумію, в Законі України "Про державний бюджет" відповідна програма існує. І зараз я не можу навіть уявити, щоб хтось намагався забрати ці гроші у кримськотатарського народу - у ATR", - зазначив п'ятий президент України.

Якщо ці кроки не допоможуть, політик має намір звернутися до міжнародної спільноти, оскільки це виходить за межі виключно українського питання.

"Всі свої міжнародні зв'язки ми також залучимо для того, щоб захистити ATR і його право на мовлення, право доносити правду глядачам - як кримським татарам, так і української національності. Всі українці повинні об'єднатися для того, щоб захистити ATR", - додав Петро Порошенко.

Нагадаємо, 10 лютого єдиний у світі кримськотатарський телеканал ATR перестав отримувати гроші з бюджету. У понеділок в ефірі телеканалу почали показувати порожню студію з фоновим написом "Save ATR".

У січні власник ATR Ленур Іслямов заявив, що телеканал недоотримав кошти з держбюджету, скоротив частину колективу і виробництво власних програм і може взагалі припинити мовлення.

11 лютого міністр культури Володимир Бородянський заявив, що кримськотатарський телеканал ATR не отримав фінансування з держбюджету, тому що виникли розбіжності в трактуванні закону про публічні закупівлі між каналом і Державним казначейством. За словами міністра, зараз відомство перебуває в пошуку вирішення ситуації.

З 1 квітня 2015 року ATR припинив аналогове мовлення на території анексованого Криму, оскільки йому не видали російську ліцензію. З 17 червня 2015 року ATR веде мовлення з Києва. Власник телеканалу - кримський татарин Ленур Іслямов, який був одним з організаторів цивільної блокади півострова.

У 2016 році Верховна Рада дозволила спрямовувати кошти держбюджету на підтримку телеканалу ATR.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram