ГоловнаПолітика

Головний рабин України заявив, що Ситник сказав неправду про стеження за парафіянами синагоги

Моше Реувен Асман має намір звернутися до керівництва країни з проханням вжити заходів.

Головний рабин України заявив, що Ситник сказав неправду про стеження за парафіянами синагоги
лавный раввин Киева и Украины Моше-Реувен Асман
Фото: Youtube

Головний рабин України Моше Реувен Асман заявив, що глава НАБУ Артем Ситник сказав неправду, назвавши фейком інформацію про стеження за парафіянами київської синагоги.

Про це йдеться в заяві рабина, опублікованій на його сторінці у фейсбуці.

"З глибоким сумом сприйняв я почуті вчора нечесні слова голови Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, сказані на засіданні Комітету Верховної Ради, - адже під час свого вступу на посаду він присягав народу України і клявся говорити правду! Ситник вчора прямо заявив, що інформація про прослуховування парафіян у синагозі - це фейк. На жаль, вчора він публічно сказав неправду", - написав він.

Рабин прикріпив до свого повідомлення фото протоколу про проведення негласних слідчих дій. Також він зазначив, що під час конфіденційної зустрічі з Ситником передав йому необхідні докази.

Фото: facebook.com/Chief rabbi of Ukraine - Головний рабин України

Він додав, що Ситник назвав "фейком" інформацію про стеження в Страсбурзі. Водночас, за словами Моше Реувена Асмана, детектив, спійманий на стеженні в Страсбурзі, і детектив, що фігурує в протоколі про проведення аудіоконтролю в синагозі, це одна і та сама особа - співробітник Артема Ситника Сергій Рокунь.

"Я також поінформований про дії НАБУ, що мають на меті переслідування парафіян синагоги. Я особисто спілкувався зі свідками, які розповідали про тиск на них і погрози з боку детективів НАБУ з метою дати брехливі свідчення і зганьбити невинних людей", - написав рабин.

Він наголосив, що має намір інформувати про ситуацію, що склалася, міжнародну громадськість, а також звернеться до керівництва України з проханням вжити заходів.

Нагадаємо, наприкінці жовтня єврейська громада Києва звинуватила НАБУ в незаконному стеженні. Зокрема, головний рабин України і Києва Моше Реувен Асман повідомив про стеження за центральною синагогою і вірними. За його інформацією, для стеження використовувалися авто з підробленими номерами. Крім того, в самій синагозі виявили пристрої зняття інформації. У НАБУ заявили, що не проводять незаконних слідчих дій щодо єврейської громади Києва.

Згодом НАБУ з'ясувало, хто встановив прослуховувальну апаратуру у синагозі. Однак конкретного відомства в Бюро не назвали, "щоб не підривати довіру до правоохоронних органів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram