ГоловнаПолітика

Зеленський пропонує створити для кримчан "місто-сад" біля в'їзду на материкову Україну

"Моя ідея в тому, щоб вони побачили, як ми ставимося до людей, до кримчан".

Зеленський пропонує створити для кримчан "місто-сад" біля в'їзду на материкову Україну
Фото: Офис президента

Володимир Зеленський обговорив з постійним представником президента України в Автономній Республіці Крим Антоном Кориневичем та його заступниками Дар'єю Свиридовою та Тамілою Ташевою актуальні проблеми українців на окупованому півострові.

Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

Зеленський попросив керівників представництва проінформувати, яку допомогу він як президент може надати їм у поточній роботі. Він також зазначив, що хотів би отримувати інформацію про ситуацію в Криму безпосередньо від людей, які там перебувають.

"Якщо не своїми очима, то очима людей, що живуть в Криму. Щоб вони давали нам інформацію і щоб ми могли через вас її отримувати", - сказав президент.

Зеленський розповів, що в Херсонській області планується побудувати містечко для переселенців з Криму, серед яких - понад 500 сімей кримських татар. Відповідні домовленості були досягнуті під час його зустрічі з президентом Туреччини.

"З вашого боку потрібні комунікація і контроль", - наголосив Зеленський.

Також, за його словами, на контрольному пункті в'їзду-виїзду "Чонгар" буде створено "спеціальний хаб з розвиненою інфраструктурою для комфортного перетину адмінкордону, побудовано якісні дороги та забезпечено транспортне сполучення".

"Моя ідея в тому, щоб вони побачили, як ми ставимося до людей, до кримчан. Ти приїжджаєш, а тут- "місто-сад". Відчуваєш різницю, адже тут все на вищому рівні: заправка, школа, дитсадок, будинки", - зазначив Зеленський і закликав Кориневича просувати цей проєкт.

Президент також акцентував увагу на важливості реалізації програми, що спрощує навчання дітей з окупованих територій в українських вишах. "Щоб відразу на КПВВ вони отримували всі документи і знали про можливість вступити в будь-який ВНЗ", - зазначив Зеленський.

Кориневич також повідомив, що 12 лютого на КПВВ "Чонгар" відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з прав людини за участю жителів півострова. Під час цієї зустрічі кримчани розповіли про порушення їхніх прав, а також про важливість безперешкодного доступу до якісних медичних, освітніх, адміністративних та інших послуг.

Кориневич подякував президенту за увагу та наголосив на важливості подальшої спільної роботи.

Він також попросив Зеленського посприяти прискоренню доопрацювання законопроєкту щодо захисту політв'язнів.

Нагадаємо, з 9 лютого набули чинності спрощені правила для дітей від 14 до 16 років щодо перетину кордону Херсонської області з окупованим Кримом. Згідно з правилами, якщо діти навчаються на території материкової України, то зможуть самостійно перетинати КПВВ за наявності паспорта України (ID картки) або українського закордонного паспорта та за наявності інформації про навчання в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram