ГоловнаПолітика

Загороднюк: 2019 року до армії хотіли піти 6 тис. юнаків 18-19 років

Міністр оборони виправдав рішення Зеленського знизити вік призову.

Загороднюк: 2019 року до армії хотіли піти 6 тис. юнаків 18-19 років
Фото: Украина 24

Міністр оборони Андрій Загороднюк вважає виправданим зниження віку призову до армії з 20 до 18 років.

Про це він сказав у ефірі телеканалу "Україна 24".

"Ми відмовили 6 тисячам призовникам 18-19 років минулого року, які хотіли прийти, а в нас можна було це робити тільки з 20 років. І все - вони не пішли, ми їх втратили, вони займаються чимось іншим. Вони хотіли, вони приходили до військкоматів, говорили: мені 18 років, я хочу служити. А їм казали: ні, чекай, коли тобі буде 20", - заявив Загороднюк.

Шість тисяч призовників - це третина річної потреби Збройних сил. За підсумками двох призовів 2019 року на військовій службі опинилися 18 тисяч осіб.

Міністр зазначив, що останні п'ять років 18-річним юнакам забороняли служити за призовом, але водночас дозволяли воювати на Донбасі. "Контракти можуть підписувати з 18 років і, до речі, їхати в зону ООС, а брати на призов ми не можемо", - здивувався Загороднюк.

Він наголосив, що призовники 2020 року не будуть їхати в зону ООС і воювати на фронті. "Це політика держави, вона не змінюється", - сказав Загороднюк.

"І третє. Ми не будемо виловлювати їх на вулицях чи в чергах. Була така практика, вона абсолютно не відповідає уявленням про європейську країну. Ми дали роз'яснення нашим військкоматам: заборонено їм порушувати закон", - сказав міністр.

Нагадаємо, що призов до армії з 20 років був запроваджений з 2015 року. Тоді само вік призову підвищили до 27 років.

При цьому в законі про військовий обов'язок і військову службу досі зазначається, що призову підлягають юнаки з 18 років.

У січні 2020 року президент Володимир Зеленський підписав указ про військовий призов, згідно з яким призову підлягатимуть юнаки та чоловіки віком 18-27 років. Юнаки 18-19 років призиватимуться тільки за письмовою згодою.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram