ГоловнаПолітика

Дубілет заперечує фальсифікацію електронного перепису

"Навіщо підносити як "сенсацію" те, що було написано нами ж у методології".

Дубілет заперечує фальсифікацію електронного перепису
Фото: kmu.gov.ua

Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет заперечує фальсифікацію електронного перепису.

Про це він написав у фейсбуці, коментуючи вчорашню заяву "Українського центру громадських даних" про дивну кореляцію даних електронного перепису і Держстату.

"Чому дані "ялинки" за даними Держстату і за даними, які ми отримали з електронних реєстрів, майже повністю збіглися? Тому що Держстат свою ялинку вів так само на підставі електронних реєстрів. Як тільки хтось помирає або народжується - Держстат відображає це у своїй ялинці. Незрозуміло, навіщо підносити як "сенсацію" те, що було чорним по білому написано нами ж в описі методології", - заявив Дубілет.

Він наполягає, що публікація УЦОД - фейк і вкидання.

"Хто стоїть за поширенням цієї "сенсації"? Хто оплатив перші публікації у ЗМІ і рекламу у соцмережах? У мене є дві версії. Одна з версій полягає у тому, що фейк розганяли люди, чию схеми на сотні мільйонів гривень ми недавно викрили. Зараз готуємо матеріали до ДБР. Протягом тижня опублікую цю інформацію", - написав він.

Дубілет додав, що міг би не реагувати на публікацію УЦОД, "але я так не можу, для мене моя репутація - головне, що у мене є".

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів має намір відмовитися від традиційного перепису населення. Дмитро Дубілет вважає, що за допомогою даних мобільних операторів і електронних реєстрів була отримана "досить точна модель" для підрахунку чисельності населення України. Вона показала, що в Україні залишилося усього 37,289 млн осіб.

Дубілет визнає, що цей метод не дає відповіді на більш спеціалізовані питання, такі як склад сім'ї, житло, національність тощо. Але міністр вважає, що для відповіді на них можна придумати точкові і дешевші способи дослідження.

Професійні соціологи впевнені, що електронний перепис населення, запропонований урядом, є неефективним і неточним.

Перший і поки останній перепис у незалежній Україні було проведено у 2001 році. Тоді чисельність населення країни становила 48,457 млн осіб. До цього українців "переписували" ще у складі СРСР у 1989 році. Тоді в Українській РСР проживало 51,7 млн. осіб.

Уряд планував Всеукраїнський перепис населення на 2011 рік. Згодом його перенесли спочатку на 2012, потім на 2013, потім на 2014, після чого - на 2016-й рік. У грудні 2015 року уряд уп'яте переніс перепис населення на 2020 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram